Θα λάβουμε την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ; Ποιές οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αποχωρώντας οι θεσμοί θα πρέπει να έχουν δώσει το τελικό ΟΚ καθώς η δόση αυτή θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου

Ποιές οι κρίσιμες ημερομηνίες για την υποδόση των 800εκατ

Στις 26 Οκτωβρίου και στις 28 Οκτωβρίου θα ξέρει το οικονομικό επιτελείο αν θα λάβει τη δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ ή αν θα χρειασθεί να περάσει ξανά από τη διαδικασία της επικύρωσης, μετά τις 31 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην πρώτη ημερομηνία το θέμα θα συζητηθεί στο EWG για επιβεβαίωση επίτευξης του στόχου και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις 28 του ίδιου μηνός, οι θεσμοί θα πρέπει  αποχωρώντας να έχουν δώσει το τελικό ΟΚ καθώς η δόση αυτή θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που δεν έχει μέχρι τότε επιτευχθεί ο στόχος, η υποδόση «χάνεται» και χρειάζεται  νέα επικύρωση της διαθεσιμότητάς της από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μέχρι τότε λοιπόν θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα έπιασε το στόχο για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. της υποδόσης και 400 εκατ. από την ίδια εθνική συμμετοχή).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα έλαβε 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και της εγκρίθηκαν άλλα 800 εκατ. ευρώ προς τον ίδιο σκοπό, με την προϋπόθεση όμως πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα εξοφλούσε χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να είναι αισιόδοξοι ότι θα πιαστεί ο στόχος. Άλλωστε και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο υπήρξε επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top