Παυλόπουλος προς Άγκυρα: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

«Τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία αλλά να μη διανοηθεί να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα» διαμήνυσε από τη Σαμοθράκη

Ξεκάθαρο μήνυμα για τις αμφισβητήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έστειλε απο τη Σαμοθράκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Είμαστε ο κατεξοχήν λαός της ελευθερίας και της αλήθειας. Εμείς δεν κάναμε επεκτατικούς πολέμους, εμείς υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τον πολιτισμό μας. Λέμε στους γείτονες μας ότι είμαστε εδώ, είμαστε η πόρτα και το παράθυρό τους για τη Δύση και την ΕΕ. Τείνουμε χείρα φιλίας και επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι σύνορα και εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ. Σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και αυτό ας μη διανοηθεί κανείς να το αμφισβητήσει, γιατί θα δοθεί και η ανάλογη απάντηση» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης.

Ο  κ. Παυλόπουλος τόνισε στην ίδια κατεύθυνση: «Το ξανατονίζω εδώ, είμαστε φίλοι και γείτονες, να ζήσουμε ειρηνικά, να πορευτεί και η Τουρκία στον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων μας και των σχέσεων με την Ευρώπη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ως προς το πού είναι τα σύνορα μας. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ας το καταλάβουν κάποιοι. Δεν ξέρω πότε και πώς το επινόησαν, αλλά αυτό να το ξεχάσουν, αλλιώς δεν θα υπάρξει δυνατότητα ούτε φιλίας και καλής γειτονίας, ούτε πορείας προς την ΕΕ».

Επανέλαβε επίσης σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης, ότι «καθιστούμε για μιαν ακόμη φορά σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, συνιστά αφενός παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top