Tσίπρας: Πρώτη φορά στις ΗΠΑ και λαμβάνω τόσο θετικά σχόλια για την Ελλάδα

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ελληνοαμερικανικές οργανώσεις - Νέα ενημέρωση 15:31

Ομιλία παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI).

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τον δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα και ανέπτυξε τους στόχους της χώρας για το επόμενο διάστημα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ακόμη,  σημείωσε ότι αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Η συνάντηση που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον από τις σημαντικότερες οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, αποτυπώνουν τη σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων με την ομογένεια των ΗΠΑ, η οποία -όπως έχει σημειώσει σε πολλές περιπτώσεις ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσημη επίσκεψη του- είναι καθοριστική σε μια περίοδο που η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δυναμική του ελληνισμού της διασποράς σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και για τις προσπάθειες της να δημιουργήσει μια νέα εποχή για τη χώρα, με μόνιμη ανάπτυξη. «Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μειώσουμε την φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις» συνέχισε και εξήγησε ότι γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το οποίο σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, και κατ’ επέκταση περισσότερες θέσεις απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, που είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στην αρχή της εκδήλωσης, στην οποία τον πρωθυπουργό συνόδευσε η σύντροφος του Περιστέρα Μπαζιάνα, και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί που συγκροτούν την κυβερνητική αποστολή, ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021. Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων AHI-AHEPA, σε χαιρετισμό τους, τόνισαν τη σημασία που διαδραματίζει ο ρόλος της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, επεσήμαναν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξαιτίας του κομβικού γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και επικέντρωσαν στην πρόοδο και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Οι επικεφαλής των οργανώσεων έδωσαν ως δώρο στον πρωθυπουργό ένα πίνακα που αναπαριστά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Μεταφέροντας το κλίμα που λαμβάνει κατά τις επαφές του από την αρχή της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά, από τις συνολικά τρεις που έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός, που έχει τόσο εποικοδομητικές συναντήσεις και εισπράττει τόσο θετικά λόγια για την Ελλάδα.

Συνάντηση με Λαγκάρντ

Αναφέρθηκε στην «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε πριν από την εκδήλωση με την Κριστίν Λαγκάρντ, για να σχολιάσει ότι καμιά φορά είναι δύσκολο να πιστέψει αν αυτά που ακούει, είναι αλήθεια. Τόνισε πως είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετά από 7 συνεχή χρόνια βαθιάς κρίσης «και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας». Είπε ότι πρόκειται για κρίσιμη επίσκεψη για την Ελλάδα και τη στρατηγική συνεργασία της με τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, όσο και το μομέντουμ που χτίζεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια καθιστά απαραίτητο να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιτέλους βγαίνει από μια βαθιά ύφεση που κράτησε πάνω από 7 χρόνια και της κόστισε το 25% του ΑΕΠ της, συνετέλεσε στο να υπάρξει 27% ανεργία και οδήγησε σε τεράστιο brain drain. Μια κρίση που συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από τον Β΄ Παγκόσμιο, που έφτασαν στο κατώφλι της χώρας. «Επιβιώσαμε από τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Και αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή».

Είπε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισήμανε τη νομοθέτηση του νόμου που δίνει επενδυτικά κίνητρα και αποσκοπεί να πυροδοτήσει πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2023, την ενδυνάμωση της διαδικασίας fast track για στρατηγικές επενδύσεις και αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για υποδομές σε επίπεδα ρεκόρ. Σημείωσε ότι σαν αποτέλεσμα αυτών, το 2017 η οικονομία έχει αναπτυχθεί δυο συνεχόμενα εξάμηνα και θα είναι κοντά στο 2%, ενώ αισιοδοξεί ότι θα είναι και παραπάνω από 2% και πως η πρόβλεψη για το 2018, ακόμα και από το ΔΝΤ, είναι για ανάπτυξη 2,6%. Αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ανοδική πορεία των επενδύσεων (11,2 στο πρώτο τετράμηνο 2017), την αύξηση των εξαγωγών έως 15% στο πρώτο 8μηνο του 2017. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και πως ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021.

Για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι η στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας:

Πρώτον, τόνισε, πρέπει να επικεντρώσουμε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδία του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, κ.α., αναφέροντας ότι κομβικό σημείο θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επίσκεψη στο 1871 Chicago's Technology and Entrepreneurs hip Center και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman

Δεύτερον, συνέχισε, «πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε αυτή τη βάση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτό το κρίσιμο για εμάς θέμα, με τον Πρόεδρο Τραμπ, και πως γι' αυτό είχε σήμερα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει επίσης ενεργή πολιτική διαλόγου με την Τουρκία ώστε να επιλύονται ζητήματα και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι θα προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο απέναντι σε παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις». Τόνισε, ακόμα, ότι δεν θα δεχτούμε μια ενωμένη Κύπρο, την ασφάλεια της οποίας εγγυάται μια Τουρκία υπό την απειλή της στρατιωτικής παρέμβασης.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο Rahm Emmanuel

Για την ΠΓΔΜ και το θέμα της ονομασίας είπε ότι το μονοπάτι της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μπορεί να ανοίξει για εκείνη όταν επιλυθεί το θέμα στη βάση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top