Υπερπλεόνασμα και για φέτος προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Ποια είναι τα νέα μέτρα που έρχονται

Υπερπλεόνασμα και για φέτος προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τη μεγάλη υστέρηση σε άμεσους φόρους. "Κλειδί" για το οικονομικό επιτελείο παραμένει η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα βασιστεί στη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων.

Κεντρικό στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η άνοδος του ΑΕΠ παρά το μάλλον χλιαρό πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση παραμένει στο 1,8% για το σύνολο της χρονιάς και μάλιστα με... προσωπικό στοίχημα του Ε. Τσακαλώτου, ενώ για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,4%.

Ως ασπίδα έναντι πιέσεων για πρόσθετα μέτρα θα χρησιμοποιηθεί το φετινό πλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,21% αντί 1,75%, δημιουργώντας ένα "περίσσευμα" περίπου 820 εκ. ευρώ, μέρος του οποίου θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα, αλλά όχι με τη μορφή 13ης σύνταξης.

Αν και ο στόχος για το 2018 θεωρείται ακόμα πιο δύσκολος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι  το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 3,5%, κατά περίπου 54 εκατ. ευρώ

Οι λεπτές ισορροπίες του φετινού Προϋπολογισμού σίγουρα θα συζητηθούν εκτενώς με τους δανειστές. Αν και προβλέπεται τρύπα 945 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αυτή εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί από τις υπερεισπράξεις ΦΠΑ- ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τις μικρότερες δαπάνες για συντάξεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Το 2018 φέρνει, ούτως ή άλλως, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στις κρατήσεις φόρου μισθών- συντάξεων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, την κατάργηση του χαμηλού ειδικού ΦΠΑ στα τελευταία 32 νησιά του Αιγαίου, την επιβολή φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση του αφορολόγητου 25% στους βουλευτές. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top