Στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων ζητά από τις ελληνικές τράπεζες το ΔΝΤ

Συνάντηση της Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο

Στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων ζητά το ΔΝΤ

Λίγες ώρες μετά την συμβιβαστική δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ότι δεν διακρίνει προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, επανήλθε στο ζήτημα των τραπεζών και ζήτησε να υπάρξει στρατηγική για τη μεσοπρόθεσμη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Διαβάστε ακόμα: Τόμσεν: «Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν βλέπουμε προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας»

«Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε ο ΜάρεΪ, αν και αυτή την φορά δεν ζήτησε πλήρη έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.    

Ο Γ. Μάρεϊ δεν απεδέχθη ότι το Ταμείο "υπέστη ήττα" ή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει το ίδιο για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress test).

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι η  Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ  έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου - μεταξύ των οποίων  και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης - στο Λονδίνο.

Απαντώντας πάντως σε ερώτημα για το εάν η στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών δείχνει πρόθεση απεμπλοκής  από την Ελλάδα, ο Μάρεϊ υποστήριξε  ότι το Ταμείο συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές Αρχές και ο στόχος παραμένει η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επανέλαβε όμως την πάγια η θέση του Ταμείου ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, προκειμένου να επέλθει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top