Μετά τη ΔΕΘ τι; Η αποτίμηση του «ντέρμπι» Τσίπρα – Μητσοτάκη ενόψει του θερμού πολιτικού χειμώνα

Τα αφηγήματα των δύο αρχηγών για τη νέα κοινοβουλευτική περίoδο

Μετά την ΔΕΘ τι; Η αποτίμηση του «ντέρμπι» των αρχηγών

Στην πασίγνωστη πλέον τηλεοπτική σειρά Game Of Thrones η έλευση της εποχής του χειμώνα (πολύ μεγαλύτερου σε διάρκεια από την δική μας αντίστοιχη εποχή) παρουσιάζεται σαν γεγονός που φοβίζει όλα τα αντιμαχόμενα βασίλεια στο δικό τους αιματηρό παιχνίδι εξουσίας. Στα  καθ’ ημάς, η πολιτική διαμάχη κάθε χρονιά δεν περιλαμβάνει άπειρες σκηνές  φόνων, ευτυχώς, αλλά έχει ως σημείο αφετηρίας των εξορμήσεων  των κομμάτων ενόψει της χειμερινής περιόδου, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι εξαγγελίες έδωσαν και πήραν, ως είθισται, ένθεν κακείθεν, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτήn τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Με τον χειμώνα όμως να… τρομάζει φέτος ακόμα περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη, όχι μόνο λόγω των ορατών συνεπειών από την υπερφορολόγηση ούτε από το απρόβλεπτο γεγονός της εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα. Αλλά, κυρίως, από το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από έναν ακόμη γύρο, τον τρίτο αυτήν τη φορά, της αξιολόγησης του προγράμματος που θα κρίνει αν είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές και ενώ οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης, δείχνουν να εξαντλούνται.

Τα νούμερα για την ανάπτυξη δεν προκαλούν ανακούφιση στους πολίτες, καθώς πλην του τουρισμού, η όποια αύξηση του ΑΕΠ δε φτάνει προς το παρόν σε αυτούς.  Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα στην επιχειρηματικότητα, σε αυτή  την ένταση τουλάχιστον, είναι ένα νέο στοιχείο στην πολιτική του και στην προσπάθεια να πείσει ότι  μπορεί να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δικό του «γήπεδο», αλλά και να συνδυάσει την ανάπτυξη με κοινωνικά μέτρα.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ αντίστροφα, προσπάθησε πέρα από το ενδιαφέρον για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων  να παίξει στο «γήπεδο» του κ. Τσίπρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη κοινωνικής μέριμνας με συγκεκριμένα μέτρα.  Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι στον άξονα αυτό, συνδυασμό της εξόδου από την κρίση με επούλωση των «πληγών» που προκάλεσε, κινήθηκαν ουσιαστικά και οι δύο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ, αλλά βεβαίως υπό το εντελώς διαφορετικό πρίσμα φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής που χαρακτηρίζει τους δυό τους.       

«Οι ομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί σηματοδότησαν ένα νέο αφήγημα, για τον καθένα ξεχωριστά», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας στο star.gr.     

Προσθέτει ο κ. Φεύγας, όσον αφορά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με λιγότερες υποσχέσεις  απ’ ότι στο παρελθόν και ως εγγυητής της ανάπτυξης με δικαιοσύνη. Σίγουρα πρόκειται για ένα διαφορετικό αφήγημα απ’ ότι στο παρελθόν, το οποίο είχε ως στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός τη χαμένη αξιοπιστία του, αλλά και να δώσει ένα θετικό μήνυμα στους ψηφοφόρους που βιώνουν, όμως, μια σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμίσουμε ότι το αφήγημα του εμφάνισε τις πρώτες ρωγμές την αμέσως επόμενη ημέρα, με τα όσα ακολούθησαν σχετικά με την αποχώρηση ή μη της Eldorado από την Ελλάδα και τη μόλυνση εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό. Πρόκειται για τους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να πλήξουν κάθε κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς εσωκομματικά προβλήματα και έχοντας  επιβληθεί ως πρόσωπο και νοοτροπία στο εσωτερικό της ΝΔ, ενισχυμένος και από τα γκάλοπ που δείχνουν ότι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές είναι εξασφαλισμένη πλην απροόπτου και η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία διεκδικήσιμη, άλλαξε τα επιμέρους συστατικά του δικού του αφηγήματος.

«Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε έπειτα από πολλά χρόνια, ένα συγκροτημένο θετικό αφήγημα για τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο μάλιστα είχε αρκετές γωνίες οι οποίες και συζητήθηκαν. Εστίασε σε θέματα πέραν της οικονομίας, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια. Σαφώς, πρόκειται για μία τελείως διαφορετική στρατηγική τόσο από τον ίδιο, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, που έως τώρα είχε επενδύσει στην αποδόμηση και μόνο της κυβέρνησης και των όσων ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί στο παρελθόν», επισημαίνει στο Star ο κ. Φεύγας. 

Ο σύμβουλος στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας συμπληρώνει όσον αφορά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς:

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συγκλίνουν σε μια ατζέντα που αφορά το αύριο. Και οι πολίτες από εδώ και πέρα θα καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να οδηγήσει την Ελλάδα, όχι μόνο εκτός μνημονίου, αλλά στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Καλώς ή κακώς πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται η αντίληψη ότι αυτός είναι ο τελευταίος κρίσιμος χειμώνας για την ελληνική οικονομία και ότι από μία τυχόν «άνοιξη»  μπορεί να επωφεληθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε , για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε» τραγουδούσε από το 1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος, χωρίς να γνωρίζει πόσο δημοφιλές θα γινόταν το τραγούδι του στο Μέγαρο Μαξίμου 34 χρόνια αργότερα.  

«Η ελπίδα έρχεται» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη το 2014, αλλά όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μετά την διάψευση αρκετών άλλων προσδοκιών από την πραγματικότητα, η «ελπίδα» για την έξοδο από το μνημόνιο φαίνεται ότι θα είναι εφεξής ένας από τους κυρίαρχους άξονες της πολιτικής του. «Ελπίδα vs πραγματικότητα» θα είναι συνεπώς το μεγάλο «ντέρμπι» του χειμώνα και από την έκβασή του θα καθοριστεί  και ο χρόνος των επόμενων εκλογών.     

 

Του Αλέξη Διακόπουλου

adiakopoulos@star.gr

       
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top