Η απόσυρση της διάταξης για την Θράκη και η αισιοδοξία Τσίπρα

Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι «αφήνουμε πίσω τα μνημόνια»

Αισιόδοξος για έξοδο από το Μνημόνιο σε ένα χρόνο  εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός με την συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές του 2015. Ωστόσο η συγκυβέρνηση εμφάνισε ρήγμα. Μετά την διαφωνία των ΑΝΕΛ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε διάταξη που θεωρήθηκε βούτυρο στο ψωμί της αυτοαποκαλούμενης  «Τουρκικής Ένωσης Θράκης».  

 «Θα αποσύρουμε τα δύο άρθρα και θα τα ξαναφέρουμε σε άλλο νομοσχέδιο» τόνισε μέσα σε κλίμα έντασης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αναγκάστηκε τα μεσάνυχτα να αποσύρει την διάταξη που θεωρήθηκε ότι ανοίγει παράθυρο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Θράκης»,  αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.

Διαβάστε ακόμη:  Ο Κοντονής απέσυρε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης μετά τις αντιδράσεις

«Να ξαναδεί την τροπολογία ο υπουργός» ζήτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος.  

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη  έφτιαξαν κοινό μέτωπο και αρνήθηκαν να ψηφίσουν, ώστε να αναδείξουν το κυβερνητικό ρήγμα, παρότι δεν είχαν απορρίψει την διάταξη.

«Είστε πολιτικά σχιζοφρενείς που λέτε συμφωνούμε αλλά καταψηφίζουμε» επιτέθηκε στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη πολιτική στάση και διπολισμό».

«Τέλος το ψέμα της πλειοψηφίας και τα άλλοθι» διαμήνυσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «δεν  γίνεται να στηρίζουμε εμείς και να διαφωνούν αυτοί».  «Θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση» ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτης  Φάμελλος.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισαν  επίσης να μην ξαναψηφίσουν κάθε νομοσχέδιο που δεν στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,  ακόμη κι αν συμφωνούν με αυτό.

Μέχρι σήμερα 4 νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί  με την  στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρότι τα καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Πρόκειται  για τα νομοσχέδια που αφορούν την ιθαγένεια, το μουσουλμανικό τέμενος, το Μέγαρο Μουσικής και το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο επόμενος κοινοβουλευτικός κάβος που έχει πλέον  να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο για το καθορισμό του φύλου ταυτότητας στο οποίο οι ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει ενστάσεις.

Κι όλα αυτά,  στην επέτειο δύο ετών απο τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για έξοδο από το Μνημόνιο σε ένα χρόνο και δείχνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: «Σ’ ένα χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια»

«Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια. Και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, το πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για μια νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Με την ευκαιρία των πολιτικών της γενεθλίων η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα έναν ανοιχτό για τους πολίτες ιστότοπο  (government.gov.gr), όπου καταγράφεται το κυβερνητικό έργο μέχρι σήμερα, ανοίγοντας και αντίστοιχα κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top