ΣΔΟΕ, όπως… Αμερική, με πρότυπο την Οικονομική Αστυνομία των ΗΠΑ

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Star για την φιλοδοξία να γίνει ελληνικό IRS

Στο δρόμο που... χάραξε το γνωστό IRS, η Αμερικανική Οικονομική Αστυνομία, θέλει να βαδίσει το ΣΔΟΕ, που ετοιμάζεται να κάνει δυναμική επιστροφή, σύμφωνα με το  αποκλειστικό ρεπορτάζ  του οικονομικού συντάκτη του Star Γιώργου Παππού.

Με αυτόν τον ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο, το IRS, ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών, προειδοποιεί τους επίδοξους φοροφυγάδες ότι δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από την τσιμπίδα του. Έτσι ή κάπως έτσι φιλοδοξεί να επανακάμψει το ΣΔΟΕ, στρέφοντας τα βέλη του στις "βαριές" υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το νέο ΣΔΟΕ θα αναπτυχθεί σε δύο Επιχειρησιακές Μονάδες: Η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια.

Η αιχμή του δόρατος θα είναι οι 170 ελεγκτές, που αναμένεται να στελεχώσουν το Σώμα μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ ως "κλειδί" χαρακτηρίζεται η στενή συνεργασία του με την OLAF, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης, την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και την INTERPOL.

Το νέο ΣΔΟΕ θα διατηρήσει τις προανακριτικές του αρμοδιότητες  κι αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και για κατ' οίκον έρευνες παρουσία Εισαγγελέα.

Απάτες με επιχορηγήσεις επενδυτικού νόμου, απάτες με κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς, ηλεκτρονικού εγκλήματος, προϊόντα- μαϊμού, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, θα είναι το βασικό πεδίο δράσης του Σώματος.

Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για το νέο οργανόγραμμα, οι «Ράμπο»  του ΣΔΟΕ έβγαλαν «λαβράκια», ερευνώντας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, πολυάριθμους φακέλους, που αναδύουν έντονη οσμή σκανδάλων.

«Λαβράκια»  από τους ελέγχους σε επενδυτικά κονδύλια  

Στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος βρίσκονται 2 CD με λαθροχειρίες σε επενδυτικά κονδύλια.

Στο πρώτο CD περιλαμβάνονται πάνω από 200 τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου, με βάση αυτό το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για ανάλογες παρατυπίες, ξενοδοχείο στην Κρήτη θα επιστρέψει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει «πάρτι»  με υπερτιμολογήσεις, ανύπαρκτες εταιρίες που εισπράττουν και πληρώνουν, πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ, "μαϊμού" κατασκευές κτιρίων,  για τα οποία εισπράχθηκαν επιδοτήσεις, προμήθεια παλιού αντί σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ σε συνεργασία με τράπεζες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου οι επιχορηγήσεις κατέληξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις τσέπες των επιχειρηματιών.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top