Κανένα περιθώριο καθυστερήσεων δεν άφησε ο Τσίπρας στους υπουργούς του

Ζήτημα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα περιθώριο καθυστερήσεων δεν άφησε ο Τσίπρας

Το «παιχνίδι» στα χέρια του πήρε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θέλοντας να ξεκαθαρίσει και να στείλει σαφή μηνύματα  προς τους συνεργάτες του πως περιθώρια για ολιγωρίες, ασυνεννοησίες και αυθαίρετες κινήσεις δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν  είναι τυχαίο πως και όταν έκλεισαν οι κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε στην ίδια γραμμή «πατώντας  γκάζι» στους υπουργούς και καλώντας τους όλους να δεσμευτούν, αλλά και να συμφωνήσουν πως «πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Μπορεί να μην παραβλέπουν στο Μαξίμου τη σημασία της καθημερινότητας, ωστόσο γνωρίζουν καλά πως οι εντυπώσεις και τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά για την κυβέρνηση  θα αποτυπωθούν για άλλη μια φορά μέσα από το πεδίο της οικονομίας. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και την ευελιξία με την οποία  θα κινηθούν τα χαρτοφυλάκια ,θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος που το χρονοδιάγραμμα που μπήκε για τα προαπαιτούμενα είναι αυστηρό.

Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να μην υπάρχει καμία βασική εκκρεμότητα  και για αυτό το λόγο  οι στόχοι θα μπαίνουν ανά εβδομάδα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκο να παρακολουθούν από κοντά τις προόδους που γίνονται.

Ένα πρώτο δείγμα της αξιολόγησης που γίνεται στα χαρτοφυλάκια πήραν χθες οι υπουργοί, με τους Κώστα Γαβρόβλου, Ανδρέα Ξανθό και Έφη Αχτσιόγλου να παίρνουν τα εύσημα του πρωθυπουργού για τα νομοσχέδια που έτρεξαν μέσα στο καλοκαίρι.

«Καμπανάκι» χτύπησε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον πρωθυπουργό να αναφέρει στην εισήγησή του σχετικά με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου  πως «οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια», ενώ αποδέκτες ήταν και άλλοι όταν προειδοποιούσε πως «η ευθύνη που έχουμε αναλάβει δεν συγχωρεί, ανεπάρκειες, ολιγωρίες και παραβλέψεις».

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο λειτούργησε και ως ένα μέσο εκτόνωσης της έντασης που είχε συσσωρευτεί από τις «επικοινωνιακές αστοχίες» της προηγούμενης εβδομάδας. Το ζητούμενο, που ήταν, μεταξύ άλλων,  ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να βρεθεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον του ανώτερου κυβερνητικού οργάνου και να το ενημερώσει, επετεύχθη, αν και το κλίμα φέρεται να ήταν  «μουδιασμένο» για τον υπουργό Ναυτιλίας. «Τον ακούγαμε σιωπηρά» ήταν η χαρακτηριστική φράση κορυφαίου υπουργού  στο σχετικά με τις διευκρινίσεις και την ενημέρωση που παρείχε στους συναδέλφους του.

Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις διαρροές του αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών που δεν απέκλειε να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις το 2018, κινητικότητα και ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετούς να σκέφτονται να ζητήσουν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος προκειμένου να ενημερωθούν και από τον πρωθυπουργό, αλλά και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν πως ο υπουργός των Οικονομικών στα τέλη Αυγούστου σε μια άτυπη συνάντηση μελών της κίνησης των «53+» είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, αλλά και για την επιθετική στάση που αναμένεται να επιδείξει το ΔΝΤ στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Είναι ενδεικτικό πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,  εξέφραζε  τον προβληματισμό  του σε σχέση με το νούμερα που πρέπει να επιτύχει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Όταν μπαίνει  στη συζήτηση το πλεόνασμα του 1,75%, πως είναι δυνατόν να μην μπαίνει το 3,5% του 2018 και αν θα επιτευχθεί τελικά;»

Μια πολύ καλή ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είναι η αυριανή παρουσία του στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: newpost.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top