Η Έφη Αχτσιόγλου στο Star: Ανάσα στο κέντρο της Αθήνας με αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από το υπουργείο Εργασίας

Ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο ξεκινά το Υπουργείο Εργασίας με την αξιοποίηση ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εποπτευόμενοι φορείς του, τα οποία σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.126 ακίνητα έχουν στην κατοχή τους τα Ταμεία, από τα οποία  652 βρίσκονται στην Αττική  και ειδικότερα 256 στον Δήμο Αθηναίων.

Διαβάστε ακόμη: «Ενοικιάζεται» σε παλιά ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας - Τι αναφέρει πηγή του υπουργείου Εργασίας στο star.gr

Αυτή τη στιγμή το 49% των κτιρίων είναι κενά, το 31% παραχωρημένα, το 14% μισθωμένα και το 6% υπό καθεστώς ιδιοχρησίας. 

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου εξηγεί στο Star και την Κατερίνα Παναγοπούλου πώς αυτό το σχέδιο θα δώσει ανάσα στο κέντρο της πόλης και θα αποφέρει κέρδη για το δημόσιο

«Απευθύνουμε  πρόσκληση στους φορείς του Δημοσίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για 74 ακίνητα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Η  πρόσκληση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο συνολικό σχέδιο που εκπονούμε για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στόχος μας είναι από την αξιοποίηση αυτή αφενός η επίτευξη μέγιστου οικονομικού οφέλους για το Δημόσιο,  αφετέρου η εργασιακή και κοινωνική αναζωογόνηση ολόκληρων περιοχών στην Αθήνα» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας.   

Όσον αφορά το αν μετά την πρόσκληση για τον δημόσιο τομέα θα ακολουθήσει στη συνέχεια και ο ιδιωτικός,  διευκρινίζει η υπουργός Εργασίας:   

«Στη συνέχεια θα γίνει και για τους ιδιώτες,  θα υπάρχουν δηλαδή προτάσεις και ιδιωτικών φορέων και παράλληλα θα εκπονηθεί και διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός,  για 24 κτήρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για μία σειρά από χρήσεις για να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος».

Στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου βρίσκεται και το μεγάλο νεοκλασικό στη γωνία των οδών Αιόλου και Σταδίου.

Η χρήση των κτηρίων θα αφορά και κοινωνικούς σκοπούς και  εμπορικούς

Χαρακτηριστική  είναι η περίπτωση του κτιρίου  επί της οδού Σταδίου 22, που  ανήκει στο ταμείο Νομικών. Για χρόνια λειτουργούσε ως το εμβληματικό ξενοδοχείο Esperia.  Όμως,  οι συνεχείς διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας οδήγησαν στην απαξίωση ενός από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης ακριβώς απέναντι είναι τα υπολείμματα από τον εμπρησμό, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης,  των ιστορικών κινηματογράφων «Αττικόν»  και «Απόλλων».

Το σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top