Εurogroup προς Ελλάδα: Eργαστείτε περισσότερο και ταχύτερα ώστε να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου, από το Ταλίν

Εurogroup: Eργαστείτε περισσότερο για την αξιολόγηση

Έκκληση για ταχύτερη και περισσότερη δουλειά ώστε να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου, απηύθυνε το σημερινό Eurogroup από το Ταλίν με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της δικαστικής διαμάχης με την υπόθεση Γεωργίου στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα. 

Σε σχέση με την πιθανή ανάγκη για πρόσθετα μέτρα το 2018, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, και αυτές όμως θα πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι ακριβώς υπάρχει στο μνημόνιο. Απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και παρέπεμψε στα μέσα του επόμενου μήνα και τη συζήτηση επί των στοιχείων του επόμενου προϋπολογισμού. 

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο Πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ επέστησαν την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπόθεση, διευκρινίζοντας πως σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ωστόσο ο Επίτροπος προειδοποίησε ρητά πως αν η υπόθεση αφεθεί να πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα, θα υπάρχει πρόβλημα. 

Ο Μπενουά Κερέ μάλιστα της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένη από την καταδίκη Γεωργίου για πράξεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του εμπλοκής με την ΕΛΣΤΑΤ και εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής. Ζήτησε μάλιστα από τις αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. 

Ο Μπενουά Κερέ προειδοποίησε μάλιστα και για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο eurorgoup ζήτησε από τις αρχές να βιαστούν και εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Σημείωσε δε ότι το τραπεζικό σύστημα απέχει ακόμα περί τα 35,3 δις από το επίπεδο του 2015. Τόνισε δε ότι αποτελεί θετικό σημάδι ότι ο ELA μειώθηκε 5 δις εσχάτως, αλλά τα σπρεαντς δεν μειώθηκαν περισσότερο μετά την πτώση τους κατά την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης. Κατά τα λοιπά σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα, αλλά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμο και η μείωσή τους πρέπει να επιταχυνθεί. 

Ρέγκλιγκ: Η υπόθεση Γεωργίου δημιουργεί πρόβλημα στις αγορές - Ντάισελμπλουμ: Το eurogroup δεν ζητάει παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αλλά ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

Παρομοίως τοποθετήθηκε και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η υπόθεση Γεωργίου δημιουργεί πρόβλημα στις αγορές. Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το eurogroup δεν ζητάει να υπάρξει παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αλλά να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε ως θετικό σημάδι ότι όλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν την Ελλάδα σε θετική προοπτική. Προειδοποίησε όμως πως τα 800 εκατομμύρια που απομένουν στη δόση του Ιουνίου θα πρέπει να εκταμιευθούν ως τα τέλη Οκτώβρη και πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. 

Μοσκοβισί: Ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος

Σε σχέση με την αξιολόγηση ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε πως ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος και να βγει η Ελλάδα και η Ευρωζώνη από το τελευταίο ανοιχτό κεφάλαιο της κρίσης της ευρωζώνης. Τόνισε ότι ως προϋπόθεση για αυτό είναι να ολοκληρωθεί ταχέως και η 3η αξιολόγηση που περιέχει την εφαρμογή συμφωνημένων ήδη πολιτικών. Τόνισε δε ότι είναι σαφές ότι θα υπάρχουν προκλήσεις και έντονες συζητήσεις. Κατέγραψε δε ως θετικό στοιχείο τη συμμετοχή του ΔΝΤ με επί της αρχής πρόγραμμα για την Ελλάδα και την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος - από τους υπουργούς εξωτερικών (GAC) μέσα στο μήνα, μετά και από εισήγηση του COREPER. 

Τέλος σε σχέση με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα, ο Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι δεν θα γίνει ανάλυση ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (Αsset quality review), αλλά νέα stress tests πριν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ.

Αποστολή στο Ταλίν, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top