«Πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη σημασία στον άνθρωπο και στα αδύναμα στρώματα όπως για παράδειγμα οι άνεργοι νέοι στην Ελλάδα,  στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλλα.

Για τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, η Ευρώπη δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι «μπορεί να είναι υπό τις εντολές της Γερμανίας».

Διαβάστε επίσης: Pittella: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ: Υπερβολικά ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις»

«Εμείς επιθυμούμε να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη στο σύνολο της, και να μην έχει μόνο έναν που δίνει εντολές. Αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ως σκέψη να λειτουργεί η Ευρώπη με γερμανικά. Αντιθέτως είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη με ισότιμα μέλη και η Γερμανία να έχει το δικό της ρόλο και να γίνονται σεβαστά ως οντότητα όλα τα κράτη μέλη» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών.   

Στην ερώτηση «τι καινούριο μπορεί να φέρει η σημερινή ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής στην Ευρώπη», ο Πιτέλλα δηλώνει:

«Εμείς δίνουμε την προσοχή μας στις όψεις τις πιο ανθρώπινες του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Σκέφτομαι την Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί νέοι άνεργοι που ζουν πολλοί σε συνθήκες φτώχειας και μιζέριας,  μια κατάσταση καρπό της λιτότητας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ώρα για την Επιτροπή να παρέμβει και να το αντιμετωπίσει και να αλλάξει την κατάσταση. Πως να αντιμετωπίσει για παράδειγμα το μέλλον του με 550 ευρώ τον μήνα ένας νέος που θα επιθυμούσε ένα μάστερ. Η Κομισιόν πρέπει να επιχειρήσει να αλλάξει τα πράγματα, ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην παιδεία στους νεωτερισμούς και στην έρευνα. Και γι' αυτό χρειάζεται ένα επίπεδο επενδύσεων για να μειωθεί το χρέος και να σβήσει για πάντα η πολιτική της λιτότητας. Αυτός είναι ο βασικός άξονας και μετά υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας σε μια θεσμική ανακατάταξη ευρωπαϊκή. Αλλά το πρώτο πράγμα είναι να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους».

  Όπως προσθέτει, «αυτό είναι το όραμα των σοσιαλιστών. Οι σοσιαλιστές είναι σοσιαλιστές γιατί σκέφτονται τον άνθρωπο. Τον προβληματισμό για τις ανάγκες των πιο αδύναμων ατόμων».

 Απαντώντας επίσης στην ερώτηση σχετικά «με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας με την επιτροπεία της τρόικας» και «αν μπορεί να επιστρέψει με τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές που προτείνει ο Πρόεδρος Γιούνκερ», απαντά ο Πιτέλλα:

«Εγώ πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει ο άνεμος σχετικά με τις μετωπικές συγκρούσεις με την Ελλάδα. Περάσαμε από μια λιτότητα της τρόικας  σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη,  λόγω των προσπαθειών των φίλων Ελλήνων αλλά και των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Και είναι σημαντικό αυτή η θετική φάση να είναι ανοικτή και να ισχυροποιηθεί , γιατί η Ελλάδα αποτελεί ένα θεμελιώδη λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει δικαίωμα να μπορεί κυρίαρχα να δημιουργήσει μόνη της το μέλλον της».

(φωτογραφία AΠΕ-ΜΠΕ)

Tags: