Ούτε βήμα πίσω κυβέρνηση και Eldorado

Υπουργοί καταγγέλλουν ότι η εταιρία εξάγει μεταλλεύματα με την μορφή αποβλήτων στο εξωτερικό

Αποφασισμένη να πάει στην διαιτησία για την μέθοδο εξόρυξης στις Σκουριές  την Παρασκευή είναι η κυβέρνηση,  ενώ την ίδια μέρα θα εκδώσει εξάμηνη άδεια  για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα. Η Eldorado επιμένει πως πρέπει να εκδοθούν άδειες για όλες τις επενδύσεις της αλλιώς θα αναστείλει την λειτουργία της και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια αξιώνοντας αποζημίωση ως και 10 δις ευρώ

Η πρώτη μέθοδος εξόρυξης με κυάνιο απερρίφθη από το ΣτΕ, ενώ για την δεύτερη μέθοδο εξόρυξης με  ακαριαία τήξη έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

«Η δεύτερη πρόταση εισάγει μια τεχνική πάνω στην οποία το υπουργείο έχει υποβάλλει παρατηρήσεις  τεχνικές, άρα εκκρεμεί από την πλευρά της εταιρίας, το πώς μπορεί να γίνει αυτό» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο Star.

«H μέθοδος δεν είναι επιβλαβής, στο εξωτερικό χρησιμοποιούν την χειρότερη μέθοδο με κυάνιο» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης.

Η μετοχική σύνθεση της Eldorado εξηγεί και τον διεθνή ντόρο που προκάλεσε η προαναγγελία της απόσυρσης των επενδύσεων τηςQ  

Το 56,13%  της  EL DORADO GOLD κατέχουν:  

Blackrock, Morgan Stanley,  Citigroup,  Goldman Sachs,  Deutsche Bank,  JP Morgan,  Credit Agricole,  Bank of America,  HSBC,  Swiss National Bank, BNP Paribas.

Η κυβέρνηση πέρασε σήμερα στην  αντεπίθεση καταγγέλλοντας την εταιρία ότι εξάγει μεταλλεύματα με την μορφή αποβλήτων στην Κίνα και εκεί παράγεται ο χρυσός. Γι αυτό και θέτει ως απαράβατο όρο στην Eldorado την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής χρυσού στην Ελλάδα.

«Να γίνει έρευνα τι φεύγει όλα αυτά τα χρόνια και αν γίνεται μεταφορά σε άλλη χώρα ως απόβλητο και εκεί παράγεται χρυσός» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο Star, ενώ ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι  «το όφελος για την οικονομία είναι αν υπάρξει  το εργοστάσιο το οποίο θα διαχωρίζει τα μέταλλα  στην Ελλάδα και φυσικά θα παράγει χρυσό».

«Το εξάγουμε γιατι δεν έχει βγει άδεια για εργοστάσιο στην Ελλάδα,  γιατί μας την γύρισε πίσω ο κ. Σκουρλέτης» απαντά εκ μέρους της εταιρείας ο κ. Δημητριάδης.     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top