Kόντρα Αχτσιόγλου με Βρούτση στη Βουλή για το νομοσχέδιο προστασίας των εργαζομένων

«Η ΝΔ εύχεται το ΔΝΤ να ακυρώσει τις διατάξεις» - «Η Τρόικα σας βάζει και ξεψηφίζετε»

Καβγάς Αχτσιόγλου με Βρούτση στη Βουλή

 

Σκληρή αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζομένων,  ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου  η οποία κατηγόρησε τη ΝΔ  ότι εύχεται να έρθει το ΔΝΤ και να ακυρώσει τις ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους και στον τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Βρούτση που κατηγόρησε με την σειρά του την κυβέρνηση ότι « ξεψηφίζει» τις ρυθμίσεις που της λέει η τρόικα.

Η  υπουργός Εργασίας υποστήριξε επίσης ότι το  νομοσχέδιο έχει  θετικό πρόσημο για την κοινωνία, ενώ το χαρακτήρισε  «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα» . Αναφέρθηκε ακόμα στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, που σύμφωνα με την ίδια  «επιλύουν κάποια χρόνια προβλήματα και απαντούν σε δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων».

 «Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτο και από άλλη μια πλευρά έρχεται ακοστολόγητο. Δεκατρείς κρίσιμες διατάξεις που φέρουν δημοσιονομικό βάρος, δεν έχουν γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι καλή νομοθέτηση αυτό;» διερωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει αυτή την ώρα  το νομοσχέδιο για «να βάλει λίγα ψίχουλα στο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ» και επισήμανε ότι  «με νομοθετήματα δεν αυξάνονται οι μισθοί και δεν δημιουργούνται δουλειές».

 «Η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν γνώρισε ανεργία κάτω από 25% και μας εγκαλεί σήμερα που έχουμε φέρει την ανεργία στο 21,7% σε επίπεδα δηλαδή προ του 2012» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ απάντησε στη σχετική αναφορά του εισηγητή της Ν.Δ. ότι «το 2012, το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού έγινε με νομοθέτημα και ο κατώτατος μισθός για την πλήρη απασχόληση έπεσε στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ για τους νέους, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο μισθός για την μερική απασχόληση έπεσε κάτω από μέσο μισθό της περιόδου».  

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία «επτά στους δέκα κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, κύριους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσιάζουν αύξηση μισθού το πρώτο τετράμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016».

Απαντώντας  επίσης στον κ. Βρούτση τόνισε ότι «η ΝΔ βλέπει πίσω από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το καλάθι του πρωθυπουργού για την ΔΕΘ, εμείς βλέπουμε ιστορίες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που η καθημερινότητά τους, μετά από αυτό θα βελτιωθεί».

 «Αφήστε τα λόγια περί εργαζομένων και ευαισθησίας. Την ίδια ευαισθησία έχουμε όλοι, αλλά την βλέπουμε από άλλη οπτική. Εμείς που πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος και οι μισθοί δεν γίνονται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με ευχές, ούτε με καλές προθέσεις αριστερές. Γίνονται με επενδυτικό κλίμα, με επενδύσεις, κάτι που δεν κάνατε με το πακέτο Γιούνκερ. Το είπε χθες ο κ Φλαμπουράρης, αυτή είναι η απάντηση για τις νέες δουλειές για τους εργαζόμενους;» απάντησε ο κ. Βρούτσης για να επιμείνει η κ. Αχτσιόγλου:  «Όχι δεν έχουμε την ίδια ευαισθησία όλοι, γιατί όταν εμείς διαπραγματευόμαστε για τα εργασιακά, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εσείς καταργήσατε και εμείς θα επαναφέρουμε»

Ο εισηγητής της ΝΔ πάντως  επέμεινε και ο ίδιος  από την πλευρά του:  «Στο εργατικό δίκαιο θα γραφτεί ότι είστε η υπουργός που υπογράψατε τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, όμως το σοβαρότερο στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο τέταρτο μνημόνιο, είναι η αθέτηση των λόγων του πρωθυπουργού απέναντι στους εργαζόμενους της χώρας, που με αυτόν τον τρόπο κερδίσατε τις εκλογές. Μια από τις πολλές, ήταν η επικράτηση των κλαδικών συμβάσεων απέναντι στις επιχειρησιακές συμβάσεις κι όχι μόνο αθετήθηκε, αλλά ήρθε στη Βουλή και με λάθος τρόπο. Πήγε να κρυφτεί με δύο διαφορετικές διατάξεις στην αιτιολόγηση και στο κείμενο του νόμου και τότε παρενέβη η Τρόικα, σας άλλαξε το νόμο και ήρθατε να ξανανομοθετήσετε και να ξεψηφίσετε» είπε κ. Βρούτσης ως προς το θέμα των συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε «μην τυχόν διανοηθεί το υπουργείο σε αυτό το νομοσχέδιο να φέρει αλλαγές που θα διασύρουν το Κοινοβούλιο».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή  καθώς υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, την Τετάρτη, όταν θα εισαχθεί  προς ψήφιση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top