Κρίσιμη εβδομάδα για την 3η αξιολόγηση- Γρίφος τα 100 εκατ. ευρώ των κοινωνικών επιδομάτων

Κόντρα για την ανάπτυξη - Πρώτη ανάρτηση 02-09-2017 21:00

Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να προετοιμάζονται για την παρουσία τους στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην πραγματικότητα όμως ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει τεθεί και πάλι σε τροχιά αξιολόγησης με την απειλή νέων μέτρων να είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά το μεγάλο στοίχημα για τη Κυβέρνηση είναι  να μπορέσει να λύσει ακόμη ένα  οικονομικό γρίφο που αφορά τρύπα 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τα κοινωνικά επιδόματα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί  να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα προκαλώντας νέες επιβαρύνσεις κυρίως στα φτωχά νοικοκυριά. Η αισιοδοξία πάντως του οικονομικού επιτελείου προσκρούει στη δέσμευση για διπλάσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2018.

«Στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η επίτευξη μιας ανάπτυξης με όρους αριθμητικής μεγέθυνσης και η επιστροφή σ΄ένα μοντέλο ανάπτυξης που γνωρίσαμε τις προηγούμενες  δεκαετίες αλλά η επίτευξη μιας ανάπτυξης στον πυρήνα της οποίας τοποθετείται η αξιοπρεπής εργασία» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόλγου στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ  κατά 0,8 % ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, έδωσε λαβή στη ΝΔ να κάνει λόγο για αναιμική ανάπτυξη.

«Η ελληνική οικονομία εμφανίζει αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία, με αποτέλεσμα το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να διευρύνεται» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως για να πιάσει η ελληνική οικονομία τον στόχο που έχει δεσμευτεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  για ανάπτυξη 1,8%  του ΑΕΠ, πρέπει να  έχει ολοκληρωθεί  η τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Την Τρίτη, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν το πρώτο crash test στις Βρυξέλλες, στην συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Εκεί θα παρουσιαστεί το πλάνο της ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση των 113ων προ απαιτούμενων, εκ των οποίων τα 94 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο από τα μνημόνια. 

Από την ερχόμενη  Δευτέρα  στο μικροσκόπιο του Euro Working Group μπαίνει η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τη υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top