Financieele Dagblad: «Η ελληνική κτηματαγορά σημειώνει άνθιση χάρις στους ξένους επενδυτές»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Financieele Dagblad: «Η ελληνική κτηματαγορά σημειώνει άνθιση χάρις στους ξένους επενδυτές»

Άνοδο γνωρίζει η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Financieele Dagblad, υπό τον τίτλο «Η ελληνική κτηματαγορά σημειώνει άνθιση χάρις στους ξένους επενδυτές». Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως όχι μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και η προοπτική της εξασφάλισης μιας άδειας παραμονής στην Ελλάδα και η συνακόλουθη πρόσβαση στον χώρο Schengen, προσελκύει πολλούς αγοραστές εκτός ΕΕ.

Σημειώνεται ειδικότερα, ότι η διαφημιστική τακτική των ελληνικών μεσιτικών γραφείων άρχισε να αποδίδει καρπούς, καθώς σταδιακά η ελληνική κτηματαγορά δείχνει να βγαίνει από το τέλμα. Το γεγονός αυτό το χρωστάει στην εισροή ξένων κεφαλαίων, εκτιμά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων σημείωσαν αύξηση κατά 51,7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Περισσότερα από 135 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν στη χώρα από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο με αφορμή την αγορά ακίνητης περιουσίας, προσθέτει η εφημερίδα. Μπορεί το ποσό αυτό να φαίνεται σαν μια «σταγόνα στον ωκεανό» του ελληνικού χρέους, παρατηρεί, ωστόσο αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία ότι ξένα κεφάλαια έχουν αρχίσει να εισρέουν στη χώρα. Ιδίως Άγγλοι, Γερμανοί, Τούρκοι και Άραβες εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ακίνητα, με το σκεπτικό ότι οι ευνοϊκές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές καθιστούν συμφέρουσα μια επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές εκτός ΕΕ – συνεχίζει η εφημερίδα - είναι και η αποκαλούμενη «χρυσή βίζα», την οποία λαμβάνουν ως μπόνους οι αγοραστές εάν η επένδυσή τους σε ελληνικό έδαφος υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή εξασφαλίζουν τη δυνατότητα απόκτησης μιας άδειας διαμονής τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους, εξηγεί η εφημερίδα.

Για πολλούς απ’ αυτούς, η δυνατότητα αυτή αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη μέσω της Συνθήκης Schengen. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτών επικεντρώνεται στην αγορά ακινήτων σε τουριστικά νησιά όπως η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και σε ακριβά προάστια των Αθηνών.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν πολλοί επενδυτές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα Airbnb, με την αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ή σε τουριστικές περιοχές, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται προς ενοικίαση σε τουρίστες.   

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top