Μοσκοβισί: Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση για χρέος και QE

Τι είπε για την συμφωνία και τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση

Μοσκοβισί:Είχα προειδοποιήσει την Ελλάδα για χρέος και QE

Τις θέσεις του για το μέλλον της διοίκησης της ευρωζώνης, την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν και το παρασκήνιο της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, εξετάζει ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Θάνο Αθανασίου για το Star.gr και το Capital.gr.

O Eπίτροπος αποκαλύπτει ότι είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το ύψος των προσδοκιών της, αναφέρει ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία σοσιαλδημοκρατική προεδρία της Κομισιόν και υπογραμμίζει ότι το Eurogroup  πρέπει να μετασχηματιστεί σε θεσμό με δημοκρατικό καταλογισμό και πρόεδρο μόνιμης απασχόλησης που θα είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος.

Σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος το 2019 με τους Σοσιαλιστές για την προεδρία της Κομισιόν, αναφέρει: «το 2019, θα είναι δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ένας κεντροαριστερός πολιτικός - ο Ρομάνο Πρόντι - ηγείται της Επιτροπής. Ναι, ως σοσιαλδημοκράτης και ως έμπειρος και πεπεισμένος ευρωπαίος, αυτό θα μπορούσε να με ενδιαφέρει, όταν έρθει η ώρα. Αλλά δεν είναι θέμα για σήμερα. Η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια πρέπει πρώτα να εργαστεί για την ανανέωση των ιδεών της - κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων - και για την αποκατάσταση της σχέσης της με τους ψηφοφόρους. Αυτό θα πάρει χρόνο.

Εντωμεταξύ, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε στην Επιτροπή κατά τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Ελλάδας. Πάντα ήμουν αντίθετος στο Grexit και αγωνίστηκα για μια λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό: είμαι περήφανος για αυτό»

Για το Eurogroup

Σε σχέση με Eurogroup εξηγεί ότι «η Ευρωομάδα παραμένει ένα ανεπίσημο όργανο, το οποίο δεν λαμβάνει επίσημες αποφάσεις, αλλά είναι το σκηνικό σημαντικών πολιτικών συζητήσεων που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Και αυτά συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, με σχετικά λίγο δημόσιο, δημοκρατικό έλεγχο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η οικονομική πολιτική για την ευρωζώνη πρέπει να κατευθύνεται από ένα επίσημο όργανο με εξουσίες λήψης αποφάσεων, υπό την προεδρία ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος πιστεύω, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να είναι και το αρμόδιο μέλος της Επιτροπής. Και αυτό το σχήμα θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ή πιο συγκεκριμένα σε έναν συγκεκριμένο σχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποτελείται από βουλευτές του ΕΚ από τις χώρες της ευρωζώνης. Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία και τη δημοκρατία».

Για τις υποτιθέμενες κόντρες του με τη Γερμανία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα

Την ίδια όμως ώρα απορρίπτει τις περιγραφές του Τύπου για τις υποτιθέμενες κόντρες του με τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη για την ελληνική υπόθεση: «o Τύπος αρέσκεται να απεικονίζει την πολιτική στην Ευρώπη ως το τελευταίο επεισόδιο του “game of throne", αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες μας αυτές οι συζητήσεις παρέμειναν ήρεμες και ομαλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν και ταυτόχρονα πολύ δύσκολες. Εξάλλου το διακύβευμα ήταν μεγάλο και υπήρχαν σταθερές θέσεις που δύσκολα συμβιβάζονταν. Αλλά φτάσαμε εκεί που έπρεπε. Αυτό είναι σημαντικό».

Για τον ρόλο Γιούνκερ

Ως προς τον ρόλο του και τον ρόλο του Προέδρου Γιούνκερ εξηγεί: «ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των συζητήσεων στην Ευρωομάδα, δηλαδή για τη συγκέντρωση όλων των διαφόρων θεμάτων - του προγράμματος πολιτικής, των δεσμεύσεων για το χρέος και της συμμετοχής του ΔΝΤ. Και ειλικρινά, το έκανε πολύ επιδέξια».

«Ο ρόλος της Επιτροπής σχετίζεται κυρίως με τη διαπραγμάτευση και την εποπτεία της συμμόρφωσης με τους όρους της πολιτικής, μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα. Και στο εσωτερικό της Επιτροπής, ο καταμερισμός της εργασίας είναι σαφής: ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει μια σαφή στρατηγική, που μοιραζόμαστε από την αρχή:  ανέθεσε σε εμένα να είμαι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής για την Ελλάδα, κάτι που κάνω σε στενή συνεργασία με τον ίδιο» συμπληρώνει.

Για την ελληνική συμφωνία

Σε σχέση με αυτή καθαυτή την ελληνική συμφωνία, σημειώνει ότι ο ίδιος ήταν μεν θετικό από την αρχή, όμως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις ελληνικές αρχές για τα όρια: «Ήμουν πάντα θετικός για το ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όσο σκληρές και αν ήταν οι διαπραγματεύσεις και όσο χρειαζόταν να τραβήξουν. Ήταν απλά αδιανόητο ότι ενώ έχουμε φτάσει τόσο μακριά σε σχέση με το 2015, οι εταίροι του ελληνικού προγράμματος δεν θα έβρισκαν κοινό έδαφος και θα επέτρεπαν να χαθεί όλη η πρόοδος που σημειώθηκε. Έτσι ήμουν θετικός και αισιόδοξος από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η αισιοδοξία της θέλησης είναι αυτό που μας οδηγεί προς τα εμπρός στην πολιτική».

Πολλοί υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι το πλαίσιο του Μαΐου 2016 παρέμεινε δεσμευτικό. Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι μια θετική συμφωνία: μιλάμε για την αναβολή των πληρωμών τόκων και την παράταση των προθεσμιών διάρκειας έως και 15 ετών! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί».

Σημειώνει δε ότι "τούτου λεχθέντος, απορρίπτω απόλυτα τους ισχυρισμούς που έχω διαβάσει στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι είχα κατά κάποιον τρόπο είμαι υπεύθυνος για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ήμουν πάντα σαφέστατος ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να παραμείνει προσδεμένη στη δήλωση της Eurogroup του Μαΐου του 2016”.

Για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Σε σχέση με τη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εξηγεί: «φυσικά, πάντα έκανα πολύ σαφές ότι αυτό ήταν θέμα της ΕΚΤ. Και ότι η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις».

Για την συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση

Ερωτηθείς για το πώς συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό, απαντά: «Έχω άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη. Κατά τις σημαντικές περιόδους των συζητήσεων για το πρόγραμμα, μιλάω πολύ συχνά μαζί τους. Η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πια πολύ από το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Πολλά πολύ δύσκολα μέτρα έχουν περάσει και γνωρίζω καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία του και να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρωζώνη. Το τέλος αυτής της μακράς σήραγγας λιτότητας είναι πλέον στο προσκήνιο»

Σε σχέση με το τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αναφέρει: «το προσεχές έτος θα αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή, οι προσπάθειες που έγιναν για να περάσουν όλη αυτή η νομοθεσία θα πήγαιναν χαμένες! Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, καθώς και για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Η ανάπτυξη του καθεστώτος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτό είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τους Έλληνες πολίτες»

Για το επίδομα βοήθειας που έδωσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο

Προειδοποιεί ωστόσο ότι περιστατικά σαν αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου με τις συντάξεις δεν βοηθούν την έξοδο στις αγορές: «κατανοώ τους λόγους για τις ενέργειες της κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είναι αλήθεια ότι η κίνηση δεν βοήθησε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα μαθήματα έχουν εμπεδωθεί. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να αποφύγουμε τις εκπλήξεις.

Καταλήγει δε εξηγώντας ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον επόμενο Αύγουστο, ώστε να τερματιστεί με επιτυχία. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες πλησιέστερα σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος όλων των εργασιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και θα φτάσουμε εκεί».

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top