Οι υποψηφιότητες για το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς και η αναταραχή στο παλιό ΠΑΣΟΚ

Στο άκουσμα της είδησης ότι ενδέχεται να διαλυθεί το παλιό ΠΑΣΟΚ, στελέχη του αντιδρούν

Οι υποψηφιότητες για το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς και η αναταραχή στο παλιό ΠΑΣΟΚ

Σε διαδικασία «αναγέννησης» είναι η Κεντροαριστερά, με τη Φώφη Γεννηματά, τον Γιάννη Ραγκούση, -και πριν από λίγο- και τον Γιώργο Καμίνη, να έχουν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους για το νέο πολιτικό φορέα.

Ωστόσο, αυτός που πρώτος μίλησε για νέο πολιτικό φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του, έκανε ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που δηλώσει υποψηφιότητα θα είναι για νέο πολιτικό φορέα και μόνο. Πληροφορίες λένε πως η υποψηφιότητα Θεοδωράκη είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Ανακοίνωση με την υποψηφιότητά του στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αναμένεται και από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, και νυν βουλευτή Αργολίδος με το ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, επίσης την Πέμπτη.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος «κλείνει» προς το όχι, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα κινηθεί στην κούρσα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, στο άκουσμα της είδησης ότι ενδέχεται να διαλυθεί το παλιό ΠΑΣΟΚ, στελέχη του αντιδρούν.

Άρθρο Σκανδαλίδη: Τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.

Εκφράζοντας την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης έγραψε άρθρο στα Νέα, την Δευτέρα, 28 Αυγούστου, για να εξηγήσει ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός, προεκλογικός αγώνας σε συνθήκες ενότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Προφανώς το κεντρικό θέμα είναι αυτό της ανανέωσης, της αλλαγής, της νέας φυσιογνωμίας, του νέου και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Καθετί που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση και συσπείρωση νέων δυνάμεων για τον χώρο, στη διατύπωση των προτάσεων για τη χώρα, στην ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων του συνόλου της παράταξης κι όχι των επιμέρους δυνάμεων, θα δώσει πνοή στο εγχείρημα...

Το κρισιμότερο, ίσως, ερώτημα διατυπώνεται γύρω από τη μορφή και τη δομή που θα πάρει η παράταξη και για την οποία αρμόδια να αποφασίσει είναι η βάση της διά των εκπροσώπων της στο ιδρυτικό Συνέδριο που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά.

Είμαι από αυτούς που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα ως απαύγασμα των αναγκών της νέας εποχής αλλά και της αθεράπευτης κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Όμως, ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».

Εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεν θα κυβερνιέται από «συμβούλιο αρχηγών». Παράλληλα, αν συμμετέχει Tο Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση», γράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Μετά από αυτό, συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, ξεκαθαρίζουν ότι στόχος του επικεφαλής του Ποταμιού, δεν είναι η διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, πριν αυτό αποφασιστεί από κοινού και δηλώνουν:

«Ίδρυση ενός νέου φορέα στο κέντρο είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το κρίνουν τα όργανά τους. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις. Οι λεπτομέρειες για το πως θα πάμε στον νέο φορέα είναι κάτι που κουβεντιάζεται».

Πάντως, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου έχει πάρει την απόφαση να διατηρηθεί ως κόμμα.

Ο πρώτος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 12 Νοεμβρίου.

Κεγκέρογλου για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου με δύο tweets ζητά να παραιτηθεί ο Θόδωρος Καρούνος, μέλος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας που θα αναλάβει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας του προσεχούς Νοεμβρίου για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Βερναρδάκης υπέρ Λαλιώτη και άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός αντιδεξιού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», με τίτλο «Η μοναξιά του Λαλιώτη και το μήνυμά του».

Αφορμή για το άρθρο-παρέμβαση του Χρ. Βερναρδάκη αποτέλεσε το πρόσφατο άρθρο του Κώστα Λαλιώτη, με το οποίο καλεί το ΠΑΣΟΚ να μην απεμπολήσει τα αντιδεξιά χαρακτηριστικά του.

Ο κ. Βερναρδάκης πλέκει το εγκώμιο του παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και μέμφεται την στάση των σημερινών στελεχών του.

Μεταξύ άλλων, «απέναντι στη βαρβαρότητα του κοινωνικού αυτοματισμού πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις και να αναζητήσουμε τη συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του αντιδεξιού και αντινεοφιλελεύθερου τόξου σε ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Σε αυτό το μέτωπο, όπως λέει, είναι ισότιμα όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι και ευπρόσδεκτες, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική κληρονομιά τούς καθορίζει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top