Γερμανικός Τύπος: Συνέρχεται ο «Έλληνας ασθενής»

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βλέπουν οι Γερμανοί μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης

Γερμανικός Τύπος: Συνέρχεται ο «Έλληνας ασθενής»

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακρίνει ο γερμανικός τύπος επισημαίνοντας ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης αρχίζει να διαφαίνεται και πάλι φως στην άκρη του τούνελ.

Σύμφωνα με την Die Welt, «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και οι Έλληνες αξιοποιούν την ευκαιρία». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «τον Ιούλιο η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως για την επόμενη δόση των διεθνών πιστωτών. Οι Βρυξέλλες σταμάτησαν τις διαδικασίες κατά της Αθήνας για το υπερβολικό της έλλειμμα, ενώ η χώρα κατάφερε να δανειστεί τον Ιούλιο και πάλι από τις αγορές».

Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει πως «οι εικόνες άστεγων συνταξιούχων, απεργών του δημοσίου και άνεργων νέων συνεχίζουν να βάζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Το 23% των ανθρώπων δεν έχουν δουλειά. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπαθούσε κάθε τόσο να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του, ωστόσο στο χώρο των start-ups δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι (σσ οι δανειστές) με τις επιδόσεις του».

«Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει η Die Welt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς διακρίνει από την πλευρά της η οικονομική Handelsblatt, σημειώνοντας ότι «εν μέσω της κρίσης χρέους οι ελληνικές μετοχές απώλεσαν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Τώρα η χώρα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Φεβρουάριο του 2016 όταν βρισκόταν στο απόλυτο ναδίρ με μόλις 442 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει στο μεταξύ ένα συν της τάξης του 90%. «Τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι πράγματι ευνοϊκά. Ο προϋπολογισμός έχει εξυγιανθεί. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης -που διακόπηκε από μια μικρή φάση ανάκαμψης το 2014- οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 αναμένεται να αυξηθούν», προσθέτει η εφημερίδα. 

Αναφερόμενη στη συνέχεια σε σειρά εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων, οι μετοχές των οποίων έχουν μεγάλη ζήτηση και απόδοση, η εφημερίδα καταλήγει:«Ο έλληνας ασθενής έχει ξεπεράσει μεν τα χειρότερα, δεν έχει λάβει όμως ακόμη εξιτήριο. Η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια των διεθνών πιστωτών. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προ διετίας συμπεφωνημένου προγράμματος διάσωσης. Καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι το ότι φαίνεται να έχει εξαλειφθεί (…) ο κίνδυνος του Grexit. Επιπλέον, μετά τις γερμανικές εκλογές ξαναμοιράζεται η τράπουλα για την Ελλάδα. Διότι τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας μπορεί πιθανότατα να υπολογίζει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Διότι το βάρος του 180% του ΑΕΠ θεωρείται μη βιώσιμο. Οι δημόσιοι πιστωτές θα μπορούσαν να απαλλάξουν την Αθήνα από αυτό το βάρος με μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής των εγκεκριμένων δανείων, χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνου και πρόσθετες περιόδους χάριτος. Θα ήταν μια καλή είδηση για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top