Για το καυτό θέμα των επερχόμενων διπλών εισφορών από τον Σεπτέμβριο σε χιλιάδες ασφαλισμένους μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου στον Σκάι.

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις και χαράτσια από το νέο νόμο. Υπάρχουν εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ από 4 έως και 7% για λόγους ισονομίας. Θα καταβληθούν από τον Οκτώβριο και μετά όταν τα μητρώα θα είναι έτοιμα. Οι εισφορές θα είναι κατανεμημένες σε δόσεις. Αυτή τη στιγμή είναι 7.000 οι άνθρωποι που θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις εισφορές (σ.σ αναφέρεται στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ)» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Για το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εργασία τόνισε πως «είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο που προσπαθεί να καλύψει και εργασία και κοινωνικά ζητήματα», ενώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ελαστικοποίησης των μορφών εργασίας η κα Αχτσιόγλου σημείωσε: «Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ανεργία. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 50 – 50 (ελαστική και μόνιμη) το οποίο είναι όντως μεγάλο ποσοστό και χρειάζεται αρκετή δουλειά να αλλάξει. Πλέον σίγουρα έχει αλλάξει η αντιμετώπιση της ανεργίας και δουλεύουμε για να αλλάξουμε συνολικά την οικονομία και την απασχόληση».

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικός φόρος σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και δικηγόρους: Γιατί θα πληρώσουν ακόμη και πάνω από 1.500 ευρώ

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε: «Eίναι κεντρικό ζήτημα. Γνωρίζουμε το θέμα και πρέπει γρήγορα να προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να λυθεί το θέμα. Έχουμε ήδη σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ που λειτουργούν ακόμη και υπερωριακά για να λύνονται τα όποια ζητήματα. Έχουμε προβλέψει και κάποιο έκτακτο επίδομα για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους». 

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις η Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει πως περνάμε σε μία κατάσταση σταθερότητας και ομαλότητας. Πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και πιστεύουμε πως η ομαλότητα θα είναι συνεχής χωρίς προβλήματα».