Αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα στην κοινωνία ζητά ο Κώστας Χρυσόγονος, ασκώντας κριτική στο κόμμα του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει προσκολλημένος σε μικρό αριθμό μελών και χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Αθήνα 9,84 και πρόσθεσε: «Είμαι μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιάς τάσης που ζητά άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε ένα μικρό αριθμό μελών. Το 2013 είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ίσως να είναι ενεργά τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για λήψη αποφάσεων από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό, σημειώνοντας με νόημα πως θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι τέτοιο και πριν τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τέλος, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα νέο και ευρύτερο σχήμα στην κεντροαριστερά, τονίζοντας πως «το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλους χώρους».