«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνεται μία θετική δυναμική στο ζήτημα της ανεργίας, το οποίο ωστόσο παραμένει το βασικό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, το ποσοστό της ανεργίας, για τον Απρίλιο του 2017, ανήλθε στο 21,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «πέντε μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση».

Τόνισε δε ότι, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που αποτυπώνει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις-αποχωρήσεις), καταγράφεται θετικό ισοζύγιο κατά 260.000 θέσεις εργασίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Από τη στιγμή που αναλάβαμε, μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει μία θετική δυναμική. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο και δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας» υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στις ενέργειες που υλοποιεί το Υπουργείο για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «ο τρόπος που δρούμε, είναι τριπλός».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «το πρώτο και βασικό είναι η οικονομία», προσθέτοντας ότι απαιτείται μία σταθερή οικονομία και σταθερές συνθήκες οικονομικού κλίματος.

«Ο δεύτερος τρόπος είναι τα προγράμματα που εκπονούμε για την ανεργία, τα οποία βασίζονται στα αποτελέσματα του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται στους νέους και στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή μακροχρόνια ανέργους και ανθρώπους σχετικά μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι θα ήταν πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το 35% των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτά τα προγράμματα, μετά βρίσκουν μία θέση πλήρους απασχόλησης. Αυτό δείχνει ότι είναι σε καλή κατεύθυνση αυτά τα προγράμματα» εξήγησε.

Ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με την ίδια, είναι «μέσα από τις παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία».

Η παρέμβαση στα «μπλοκάκια»

Ερωτηθείσα για τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση που αφορά στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», η Υπουργός Εργασίας εξήγησε: «Το μπλοκάκι, με την έννοια της κρυμμένης, εξαρτημένης εργασίας είναι στην πραγματικότητα μία ακόμη περίπτωση παραβατικότητας ή υποδηλωμένης εργασίας και αυτό προσπαθούμε να φέρουμε στο φως» και προσέθεσε: «Η παρέμβαση είναι ότι για όσους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, που είναι σε μέχρι και δύο αντισυμβαλλόμενους/εργοδότες επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μετατραπεί το μπλοκάκι σε μισθωτό. Δηλαδή, καλούμε όλους αυτούς τους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενο με μπλοκάκι, δίνοντάς τους αυτό το κίνητρο να μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτό, δίνοντάς τους το κίνητρο της επιδότησης της ασφαλιστικής εισφοράς».

«Η επιδότηση θα ξεκινά να είναι για έναν χρόνο, θα δούμε στη συνέχεια πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα. Θα υπάρχει, πάντως, μία υποχρέωση να διατηρηθεί αυτή η εξαρτημένη σχέση εργασίας και για κάποιο διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. Ωφελούμενος είναι ασφαλώς και ο εργοδότης, ο οποίος επιδοτείται, ωφελούμενος πάρα πολύ είναι και ο εργαζόμενος, ο οποίος μετατρέπεται σε μισθωτό και έχει όλη την προστασία της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή 14 μισθούς, άδειες, επιδόματα, ωράρια κλπ» κατέληξε η υπουργός Εργασίας.