Εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2018 υλοποιώντας ταυτόχρονα 95 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί., μεταξύ των οποίων η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της, καθότι η προηγούμενη διήρκεσε οκτώ μήνες, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία αλλά και στο οικονομικό επιτελείο που δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το 2018.

Παρότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν οι στόχοι για το 2018 και για τα επόμενα έτη (με τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ), μία καθυστέρηση θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα έσοδα του προϋπολογισμού, που μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν να αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό ξεπερνώντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ωστόσο, «πισωγυρίσματα» αλλά και οι αντιλήψεις των στελεχών της κυβέρνησης σε ορισμένα θέματα (όπως των επενδύσεων) θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη θετική πορεία της οικονομίας, η οποία όμως παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά περί τα 33 δισ. ευρώ.

Τι έρχεται από το 2018

1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

2. Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ το 2018.

3. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

4. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

5. Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.

6. Επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από 1-1-2018.

7. Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου.

 

Πηγή: Καθημερινή