Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, ο Πιέρ Μοσκοβισί ταξιδεύει αύριο στην Αθήνα με στόχο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και τις επόμενες δύο (δυνητικά) αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Επιτρόπου, το ταξίδι θα αποτελέσει ευκαιρία για συζήτηση του ελληνικού προγράμματος μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αναθεώρησης και της σύστασης της Κομισιόν να βγει η Ελλάδα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον Πρόεδρο της ΝΔ , Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν ταξιδέψει στην Αθήνα, ο Επίτροπος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι "από την τελευταία επίσκεψή μου στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης επιτρέποντάς της να λάβει περαιτέρω μεγάλες εκταμιεύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας".

Όπως είπε ο Επίτροπος "το Eurogroup διευκρίνισε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και πρόσφατα η Κομισιόν πρότεινε να περατωθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια".

"Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι η αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού για τα πολύ δύσκολα χρόνια του παρελθόντος. Ανυπομονούμε να κάνουμε τον απολογισμό με τις αρχές όλων όσων έχουμε πετύχει και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, καθώς η Ελλάδα εργάζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σε διάστημα μόλις ενός έτους", κατέληξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση του Επιτρόπου με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν κάποιες παρερμηνείες ως προς τις δημόσιες δηλώσεις του Επιτρόπου, μετά και από τις επιθέσεις που έχει δεθχεί από συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Π.Μοσκοβισί θα εξηγήσει στον Κ.Μητσοτάκη, τα όσα έχει πει εσχάτως και στο STAR, ότι δηλαδή δεν στηρίζει την Ελλάδα γιατί είναι “φίλος του Τσίπρα”, αλλά γιατί η Κομισιόν συνεργάζεται πάντα με όλες τις κυβερνήσεις και πως ουδέποτε έκανε εκπτώσεις από τις υποχρέωσεις της χώρας για πολιτικούς λόγους. Θα εξηγήσει δε τη στρατηγική της Κομισιόν, του ιδίου και του Προέδρου Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα και θα αναζητήσει τις ιδέες και τις κατευθύνσεις της αντιπολίτευσης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Bεβαίως οι σημαντικότερες δύο συναντήσεις είναι αυτές με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, διότι εκεί θα πρέπει να τεθούν οι υποχρεώσεις βάση του προγράμματος στο επόμενο έτος, το αν και κατά πόσο θα επιλεγεί η στρατηγική της μίας και τελειωτική αξιολόγησης, ή των δύο (μια ως το Δεκέμβριο του 2017 και άλλη μια ως τον Ιούλιο του 2018) και φυσικά να αναζητηθεί ο καταλληλότερος χρόνος δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.

Σε ότι αφορά στο τελευταίο ζήτημα το πλάνο προβλέπει στη βάση  απόφασης του eurogroup πως η Ελλάδα πρέπει να χτίσει ταμειακά διαθέσιμα (cash buffers) και να συμφωνήσει με τους θεσμούς το οδικό χάρτη επανόδου στις αγορές.

Επιπλέον αυτών αναμένεται να συζητηθεί η λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η πρακτική εφαρμογή ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και η επικείμενη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν, πως σε συνέχεια, μάλιστα, των εξελίξεων με την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ “η επίσκεψη Μοσκοβισί είναι ο καταλληλότερος χρόνος για την κυβέρνηση για να θέσει τα θέματα στις σωστές τους διαστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν της επιστολής Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις, Τάισεν στον Ε.Τσακαλώτο στις 23 Αυγούστου του 2016”. Θυμίζουμε ότι η επιστολή ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να:

-να αμφισβητήσει ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα παραποιήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς”.

-να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί την επαγγελματική ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, ιδίως της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και να την προωθήσει στο κοινό μέσω κατάλληλων δράσεων επικοινωνίας,

-να υποστηρίξει την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην υπεράσπιση της εμπιστοσύνης του κοινού στις ελληνικές στατιστικές και να τις υπερασπιστεί από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της αξιοπιστίας τους,

-να εξασφαλίσει επαρκείς και σταθερούς πόρους απαραίτητους για τη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της κάλυψης των ελληνικών στατιστικών και

-να υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω δεσμεύσεων”.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες