«Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν σαφώς προσδιορισμένους θεσμικούς ρόλους» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης προκαλούν το κοινό αίσθημα, δημιουργούν εντάσεις και σχολιασμούς, αλλά επειδή η θεσμική διαδικασία είναι δεδομένη, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο θεσμικό τρόπο».

«Δεν είναι στις προθέσεις μας το θέμα Γεωργίου»

Όσον αφορά στην απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ήταν αναγκαία να πάρει. «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέματα όπως του κ. Γεωργίου» ξεκαθάρισε.

Για την έξοδο στις αγορές

«Δεν εξαγγείλαμε ποτέ, ούτε χρόνο (σ.σ για το πότε θα βγει η χώρα στις αγορές). Εμείς είπαμε μελετάμε το θέμα και θα βγούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Νομίζω ότι αυτό τηρούμε. Δεν υπονοήσαμε ποτέ ότι η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι η περασμένη εβδομάδα, είναι πολύ λεπτό το θέμα» επεσήμανε ο Γιώργος Σταθάκης και ξεκαθάρισε πως «η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι όταν η χώρα βγαίνει με ένα πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο, το καλύτερο δυνατό. Σας θυμίζω πως από το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι σήμερα, το 10ετές ομόλογο έχει κατέβει στο 5,23%» σημείωσε.

Τόνισε ότι αναμένει από τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ να γίνει αναφορά στο ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο αν ληφθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

«Ποτέ σε γραπτό λόγο ενημέρωση για το IOU»

Eρωτηθείς δε, για τις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη περί ενημέρωσης για «το σχέδιο παράλληλων πληρωμών» ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «δεν είχα βρεθεί σε καμία σύσκεψη, συνάντηση, υπουργικό ή οικονομική ομάδα ή οτιδήποτε άλλο που να έχω δει κάποιο τέτοιο σχέδιο.

«Ποτέ και πουθενά δεν έχω δει μία σειρά αυτού του σχεδίου» σχολίασε κατηγορηματικά. «Ποτέ σε προφορικό λόγο… Δεν έχει καμία σημασία ή καμία υπόσταση (ο προφορικός λόγος)» διευκρίνισε. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι είχε παρουσιάσει προφορικά το σχέδιο του IOU ήδη από το 2013 παρουσία του κ. Σταθάκη.

 «Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος»

Διευκρίνισε ότι «έχουμε συμφωνήσει για παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ».

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα οριστικά και αμετάκλητα με το αιτιολογικό ότι όφειλε να άρει το μονοπώλιο στο λιγνίτη» εξήγησε ο υπουργός. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες εργασίας στη λιγνιτική παραγωγή ακόμη και αν παραχωρηθεί μια μονάδα σε ιδιώτη.

«Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος, θα έχει το 50% του ενεργειακού μας συστήματος, θα επιβιώσει» διαβεβαίωσε ακόμα όσον αφορά την κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Εξάλλου, ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια.

Tags: