Aμανατίδης για τις τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε στην μεριά μας το Διεθνές Δίκαιο

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη στάση ΗΠΑ - Γαλλίας

Τι δήλωσε ο Αμανατίδης για τις τουρκικές προκλήσεις

Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γενικότερα σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».         

«Από τη δική μας μεριά έχουμε το Διεθνές Δίκαιο. Το καινούργιο στοιχείο είναι η διεθνής υποστήριξη, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και από τη Γαλλία. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει μια ναυτική δύναμη από αυτές τις δύο χώρες και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η οποία πλέει στην περιοχή. Και το γεγονός ότι προχωράει κανονικά και ήρεμα η διαδικασία των ερευνών και μετά της εξόρυξης. Είναι σημαντικά στοιχεία, όχι για αυτή καθαυτή την έρευνα, αλλά είναι σημαντικά στοιχεία από την άποψη της αναγνώρισης, έργω και όχι μόνο λόγω, του δικαιώματος που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

 Όπως υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:

 «Εκείνο, όμως, που θεωρούμε σημαντικό, είναι ότι συχνά τέτοιου είδους προκλήσεις απευθύνονται και προς την ελληνική πλευρά. Εμείς χρησιμοποιούμε το Διεθνές Δίκαιο και τη διπλωματική οδό και από αμυντική άποψη, είμαστε σε κατάσταση έντονης προσοχής. Θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι σε μια από τις καλύτερες περιόδους, από την άποψη του στρατιωτικού προσωπικού και του φρονήματός του, από την άποψη της εκπαίδευσης και από την άποψη της αξιοποίησης των μέσων που διαθέτουν».

Για το ενδεχόμενο αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400, ο κ. Αμανατίδης απάντησε σε σχετική ερώτηση:

«Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική και σε μια διαδικασία κυνηγητού των εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο λόγια  παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Δηλαδή, μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και αυτό δεν είναι καλό για μια χώρα, και βεβαίως, ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τις σχέσεις και τις δυνατότητες που έχει μια χώρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top