Την αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, σχετικά με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της χώρας για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.   

«Ελπίζω ότι η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την άντληση κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη, στην σταθερότητα, στην συνεργασία, στο διεθνές δίκαιο αλλά και όλα τα δικαιώματα που έχει αυτό. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την διεθνή κοινότητα γι’ αυτό και οι δηλώσεις, οι οποίες υπάρχουν από τους ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Όπως πρόσθεσε  «η εξωτερική πολιτική ασκείται με προσοχή και με παρεμβάσεις. Δεν είναι ζήτημα συναισθημάτων. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η περιοχή αυτή γεωστρατηγικά πρέπει να παραμείνει σε σταθερότητα, την οποία εκπέμπει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο. Αν θα παραμείνει στην ρητορική (ο Ερντογαν) ή αν θα προχωρήσει, θα υπάρχουν απαντήσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει ότι θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας».

Ο κ. Αμανατίδης κατέληξε στις  δηλώσεις του:  

«Η Ελλάδα δεν κάνει κάτι που είναι ενάντια στους διεθνείς κανόνες. Αυτή είναι η επίσημη πολιτική που έχουμε από όλα τα κόμματα και για την ΦΥΡΟΜ και για την Αλβανία».  

Κουμουτσάκος: Η λογική του νταή δεν  φοβίζει κανέναν

«Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις τουρκικές απειλές σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει, όπως εκείνη κρίνει, τα νόμιμα και κυριαρχικά της δικαιώματα. Και οι Έλληνες της παρέχουμε πλήρη στήριξη» τόνισε ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι  «αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά, που έχει εξελιχθεί σ' έναν δύσκολο, απρόβλεπτο γείτονα, σε έναν αβέβαιο σύμμαχο».

 

Tags: