Στην απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υπουργική απόφαση προχώρησε η Λυδία Κονιόρδου μετά από έντονες αντιδράσεις ακόμη και πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού απέσυρε από το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα (που προβλέπει και το φόρο σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα tablet) το επίμαχο άρθρο 67 με το οποίο προέβλεπε την μη έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: ΜΠΑΜ: Πιο ακριβά από σήμερα τα tablet –Μπήκε έξτρα φόρος! Ποιες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ακριβαίνουν

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε «βόμβα» τη συγκεκριμένη διάταξη και ζήτησε ευθέως την απόσυρση της διάταξης.

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης που ακολουθήθηκε.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ζήτησε επαρκείς εξηγήσεις από την υπουργό και την απόσυρση της διάταξης καθώς ως έχει «ανοίγει το δρόμο για να γίνονται έργα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση».

Από την πλευρά της η ΝΔ προειδοποίησε με ονομαστική ψηφοφορία, αν η κα Κονιόρδου διατηρούσε τη διάταξη.