Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη,  σχολίασε ο Τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «τραγική σιωπή για τη ΔΕΗ και κούφιες υποσχέσεις για ανάπτυξη».

Όλη η ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα

«Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Κοζάνη, μοίρασε για άλλη μια φορά ανέξοδες υποσχέσεις για δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση. Καμία αναφορά στη ΔΕΗ και στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση τα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Καμία αναφορά για το πώς η επιχείρηση θα γίνει ξανά βιώσιμη, θα εκσυγχρονίσει τις μονάδες της  και θα συνεισφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Καμία αναφορά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες στα ορυχεία της ΔΕΗ και παραμένουν απλήρωτοι μήνες τώρα.

Καμία αναφορά στην πρόσφατη καταστροφή στο ορυχείο Αμυνταίου.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν πετυχαίνεται με απατηλές υποσχέσεις και αβάσιμες  εξαγγελίες, αλλά με πράξεις και σχέδιο».

Όμως και το γραφείο τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του νωρίτερα, σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κοζάνη πριν την ομιλία Τσίπρα, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός «εισπράττει τα επίχειρα της αναξιόπιστης πολιτικής του» και συνέχισε:

 

«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως και όλοι οι πολίτες, ζητούν αξιοπιστία από τον πολιτικό κόσμο. Γι' αυτό όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο έγινε δεκτός με σεβασμό και είχε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνει», σχολίασε η Ν.Δ.

«Αυτό ίσχυσε και όταν οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές. Αντιθέτως, ο  κ. Τσίπρας που έχει εξαπατήσει την κοινωνία με ψέματα, δεν γίνεται πλέον αποδεκτός ως συνομιλητής. Απομονώνεται από τους πολίτες και αντιδρά με αυταρχισμό. Εισπράττει τα επίχειρα της αναξιόπιστης πολιτικής του», πρόσθεσε η Πειραιώς.

ΝΔ για τη διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος: "Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού"

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι "Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού".

Όλη η ανακοίνωση

«Σήμερα τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν.

Πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου.

Δυστυχώς, σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια.

Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».
 
 

 

Tags: