"Στα κάγκελα" η ΝΔ για τον Βαρουφάκη και την παραδοχή Τσιρώνη για το σχέδιο "παράλληλου νομίσματος"

Και ερώτηση από 9 βουλευτές της ΝΔ στον πρωθυπουργό

Σφοδρή αντίδραση ΝΔ για Βαρουφάκη και Τσιρώνη

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία επισημαίνει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ»  προκαλεί η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη στον Σκάι,  ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU).

«Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ.  IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται, το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι» δήλωσε ο κ.Τσιρώνης.

ΝΔ:  Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ

Σχολιάζοντας τα όσα  δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, η ΝΔ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.

 Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη.

 Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.

 Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”.

 Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

Αντιδράσεις και ερώτηση στη Βουλή και για τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη ότι ο Τσίπρας γνώριζε για  το σχέδιο παράλληλου νομίσματος     

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια παράλληλου νομίσματος, με αφορμή και πρόσφατη ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα και δημοσίευμα  της Real News. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών η ύπαρξη του σχεδίου ήταν σε γνώση  του κ. Τσίπρα, καθώς του το είχε παρουσιάσει ο ίδιος, όπως υποστηρίζει,  στο σπίτι του στην Κυψέλη, πριν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2014.           

 Για το  ίδιο θέμα  κατέθεσαν ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή,  εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (μεταξύ των οποίων η κ. Ντόρα Μπακογιάννη), οι οποίοι ερωτούν τον πρωθυπουργό:  

 « Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

 Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».

Ζητούν επίσης «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων. Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Γκαλμπρέιθ: Ο Κιμ μιλάει για τους  μηχανισμούς που εξετάστηκαν

Ο καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το 2015, σχολιάζοντας την δήλωση  του κ. Κιμ (πρώην συμβούλου του κ. Γιάνη Βαρουφάκη και μέχρι σήμερα συνεργάτη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) για την ύπαρξη σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών, δήλωσε στο Πρώτο Θέμα:

«Ο Γκλεν Κιμ μιλάει εδώ για έναν από τους μηχανισμούς που εξετάστηκαν. Τα S&H Green Stamps ήταν ένας γνωστός μηχανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1960 και ίσως και πιο πρόσφατα. Ανάλογες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από πόλεις των ΗΠΑ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων - ακόμη και από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top