Ποσοτική χαλάρωση… α λα ελληνικά: Πως από πρώτος στόχος έγινε συμβολική - Τι χάνουμε

Επί 2,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα

Ελλάδα βγαινει αγορες ποσοτικη χαλαρωση δανειζεται

Με αστικό μύθο έχει αρχίσει να μοιάζει η ποσοτική χαλάρωση καθώς όλοι μιλάμε γι’ αυτή αλλά… κανείς μας δεν την έχει δει!

Αν και επί 2,5 χρόνια, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αποτέλεσε βασικό στόχο της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να προαναγγέλλει ουκ ολίγες φορές από το 2015 την ένταξη της χώρας στο QE «το συντομότερο», τελικά -τώρα που όλα δείχνουν πως το τρένο έχει μάλλον χαθεί- η ποσοτική χαλάρωση μετατράπηκε σε κάτι «συμβολικό».

Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση: Είναι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω των τραπεζών προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία και να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στο συνέδριο του Economist πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με ή χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, κάνοντας λόγο για «χρήσιμη αλλά περισσότερο συμβολική». Μία άποψη που είχε εκφράσει προ ημερών και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος από συνέδριο Economist: Θα βγούμε στις αγορές και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση - Είναι... συμβολική

Είναι όμως έτσι ή χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία με την ποσοτική χαλάρωση ενόψει και της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, πιθανότατα τους επόμενους μήνες;

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ετοιμάζει έξοδο στις αγορές! Τι σημαίνει και πως θα γίνει - Ο παράγοντας χρέος και η απειλή των μνημονίων

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης δίνει τις απαντήσεις στο star.gr.

Δεν σχετίζονται η ποσοτική χαλάρωση με την έξοδο στις αγορές

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το θέμα του χρέους.

«Θεωρώ ότι το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης αναδείχθηκε σε θυελλώδες πολιτικό θέμα χωρίς να χρειάζεται. Σίγουρα θα ήταν ένα θετικό βήμα η ένταξη της χώρας σε αυτό αλλά μιλάμε για πολύ μικρά ποσά, μέχρι 3 δισ. ευρώ. Δεν σχετίζεται, όμως, με την έξοδο της χώρας στις αγορές» τονίζει στο star.gr ο καθηγητής.

Όπως εξηγεί, ορθώς ο κ. Τσακαλώτος μιλά για «χρήσιμη αλλά περισσότερο συμβολική» ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πλησιάζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ή είναι όνειρο θερινής νυκτός;

«Η κανονική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πολύ μακριά» ξεκαθαρίζει ο κ. Πετράκης.

Όπως εξηγεί, αυτό για το οποίο μιλούν ο κ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση είναι μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για ποσά ύψους 3-4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Εισηγήσεις-ΦΩΤΙΑ για αιφνιδιασμό σε Τσίπρα: Βγες στις αγορές τον Ιούλιο με 3ετές ή 5ετές ομόλογο!

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες, ακόμη και μέσα στο 2017. Αυτό εξαρτάται από τις προθέσεις και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείουΕίναι πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν μια τέτοια απόφαση: πχ. πόσα διαθέσιμα ρευστά έχουμε ή θέλουμε να έχουμε» σημειώνει ο καθηγητής.

Το καλοκαίρι του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές;

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Όπως έχουν εξηγήσει και από την κυβέρνηση, στόχος είναι να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές για να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Βγαίνοντας στις αγορές, θα βρούμε πιθανόν ένα επιτόκιο γύρω στο 4,5%. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν αδιάθετα χρήματα από το μνημόνιο με επιτόκιο περίπου 1,6%. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο. Κάπου στον Ιούνιο με Ιούλιο του 2018 θα πρέπει να ξέρουμε πως θα κινηθούμε» τονίζει ο κ. Πετράκης και σημειώνει: «Αν δεν βγούμε στις αγορές, μπορούμε να πάρουμε χρήματα από τα αδιάθετα των μνημονίων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να υπογράψουμε ένα νέο πρόγραμμα».

 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top