ΣΑΛΟΣ με την τροπολογία για πρόσληψη διευθυντών σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με απολυτήριο Γυμνασίου!

Τι απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος που κατέθεσε την τροπολογία που πέρασε

ΣΑΛΟΣ με την τροπολογία για πρόσληψη διευθυντών σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με απολυτήριο Γυμνασίου!

Σάλο έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο (και όχι μόνο) η είδηση ότι μόνο το απολυτήριο Γυμνασίου θα απαιτείται πλέον ως τυπικό προσόν προκειμένου κάποιος να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.

Η τροπολογία, όπως επιβεβαίωσαν στο star.gr από το γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε από τον (ηθοποιό στο επάγγελμα) Πάνο Σκουρολιάκο και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Πολιτισμού.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσμοθετείται μια νεότερη αντίληψη των πραγμάτων αναφορικά με την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών στα παραπάνω θέατρα ΔΗΠΕΘΕ».

Τι απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος

Ο κ. Σκουρολιάκος απάντησε με δελτίο Τύπου στο οποίο επισημαίνει ότι η τροπολογία προβλέπει ότι ακριβώς προέβλεπε και ο ιδρυτικός νόμος των ΔΗΠΕΘΕ όσον αφορά την επιλογή των διευθυντών.

Όπως τονίζει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος είναι «δηλαδή η ουσιαστική προσφορά, η διάκριση,  η κατάρτιση και η εμπειρία στο πεδίο  της τέχνης και ιδιαιτέρως στον χώρο του θεάτρου», επισημαίνοντας ότι με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για  την προκήρυξη των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών για όσα ΔΗΠΕΘΕ έχουν μείνει ακέφαλα.    

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου:

«Την προσήλωση σε όσα ορίζει ο ιδρυτικός νόμος των ΔηΠεΘε όσον αφορά την επιλογή των διευθυντών νομοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων με Νομοθετική ρύθμισή που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος. Το τελευταίο διάστημα σε ανάλογες προκηρύξεις τα Δ.Σ. των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων θέσπιζαν και άλλες προϋποθέσεις όπως πτυχίο ανώτατης ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικιακά όρια κ.λπ.
Κριτήρια δηλαδή τα οποία ουδέποτε αποτυπώθηκαν ρητά στην κείμενη νομοθεσία. Παραμένουν τα κριτήρια που ορίζει ο Νόμος,  δηλαδή η ουσιαστική προσφορά, η διάκριση,  η κατάρτιση και η εμπειρία στο πεδίο  της τέχνης και ιδιαιτέρως στον χώρο του θεάτρου.

Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν για την προκήρυξη των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών για όσα ΔΗΠΕΘΕ έχουν μείνει ακέφαλα». 

  Δήλωση του Γρηγόρη Ψαριανού για την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή 

 

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε σχετικά για την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή περί διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών στα ΔΗΠΕΘΕ:

 «Έκανα κι ένα αστείο εχθές, που είπα ότι έχω καταθέσει μια τροπολογία για έναν ξάδερφό μου, εγνωσμένου κύρους αλλά χωρίς πτυχία, διπλώματα και τέτοια, να διοριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής. Και απορρίφθηκε η τροπολογία. Πράγματι, αν την είχα κάνει εγώ θα είχε απορριφθεί. Αλλά ένας άλλος ηθοποιός, όχι εγώ, πρότεινε μία φωτογραφική τροπολογία που έγινε δεκτή κι είναι τώρα νόμος του κράτους: οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να μην χρειάζονται τίτλους, αρκεί να είναι …«εγνωσμένου κύρους». Τέτοιες φωτογραφικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί χιλιάδες ως τώρα κι αυτό είναι τραγικό, για να μην πω κωμικοτραγικό, στις συνθήκες που ζει η χώρα. Δεν μπορεί να καταθέτουμε τροπολογίες ρουσφετολογικές και νταραβεριτζίδικες, οι οποίες να περνάνε και να γίνονται νόμος του κράτους. Δεν έγινε δεκτή η δική μου τροπολογία που, υποθετικά, θα μπορούσα να είχα κάνει. Αλλά ο άλλος ηθοποιός την έκανε και πέρασε. Και θα διοριστεί ο άνθρωπος που θέλουνε. Απλά πράγματα». 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top