Για «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» που έχουν στόχο τη δημιουργία ενδοκυβερνητικών «ρηγμάτων» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «και ο κ. Σόιμπλε έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγματα μέσα στην κυβέρνηση».

«Είναι ενδιαφέρουσα στρατηγική από την πλευρά των δανειστών, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα και δεν πατάει στην πραγματικότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν οι θεσμοί να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας. Ο καθένας τα του οίκου του, φαντάζεστε αν παρεμβαίναμε για τον τρόπο που διοικείται ο ESM θα γινόταν πολεμική κατάσταση στην Ευρώπη (…)».

Σημείωσε ακόμη ότι «τέτοιες τύπου παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών δεν εξυπηρετούν εφόσον ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη να το καταλάβει ο κ. Ρέγκλινγκ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως «ο Κλάους Ρέγκλινγκ και η ΝΔ ταυτίζουν τις επενδύσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, είχαμε εκατοντάδες επενδυτές που περίμεναν ολοκλήρωση για να ξεκινήσουν σειρά από προτζεκτς σε τουρισμό, μεταφορές, ενέργεια κλπ».

Για τις αποφάσεις του Eurogroup

Για τις αποφάσεις του Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «έχουμε επιτύχει το 90% των στόχων που είχαμε θέσει». Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι μέχρι τέλους του 2018 θα υπάρξει πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, διευκρινίζοντας πάντως ότι η απόφαση εξόδου στις αγορές είναι θέμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Για τις επαφές του Πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε ότι γίνονται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών εν όψει της συζήτησης στο κοινοβούλιο για την οικονομία, «καθώς έχουν ειπωθεί ανακρίβειες από τη ΝΔ».

Tags: