Στην Αθήνα ο Ερντογάν μέσα στο 2017 - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Παυλόπουλου-Γιλντιρίμ

Στην Αθήνα  ο Ερντογάν μέσα στο 2017 - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Παυλόπουλου-Γιλντιρίμ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί εντός του 2017 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό κατά την  συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, o oποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα μας και συναντήθηκε προηγουμένως με τον Αλέξη Τσίπρα.  

 Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε συγκεκριμένα την πρόθεση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα και ο  κ. Παυλόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα του ομολόγου του, υπό τον όρο, όπως διευκρίνισε, ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσματα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.  «Οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» ανέφερε ο Έλληνας  Πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ότι για τα λάθη ευθύνονται οι ηγεσίες τους.      

  

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό με την φράση «εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν»  και τόνισε  ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.» αλλά με δύο προϋποθέσεις, όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αφενός, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αφετέρου. Προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν.  Με «πυξίδα» τη φράση αυτή, ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες, μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η Άγκυρα αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Προκόπης  Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Άγκυρα μετά την εκλογή Ερντογάν και υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν  θέματα τα οποία προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο οι δύο πλευρές, έχουν ωστόσο κοινή μοίρα και μέλλον να μοιραστούν.

Ο Γιλντιρίμ αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της στο θέμα και την κάλεσε  «να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας».   Ζήτησε παράλληλα  να αναγνωρισθούν οι τουρκικές προσπάθειες στο προσφυγικό αλλά και «για έναν κόσμο περισσότερο ασφαλή».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top