«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές» λένε οι αναλυτές

Τι εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς

«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές» λένε οι αναλυτές

Η απόφαση του  Eurogroup που κλώτσησε το τενεκεδάκι του χρέους για το καλοκαίρι του 2018 αποδυναμώνει τον στόχο της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο επικεφαλής  οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 9,84 ο κ. Νταρβάς  σημείωσε:  «Κατά βάση το Eurogroup δεν έχει αλλάξει κανένα από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια και συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά. Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας». 

Στο ερώτημα τι θεωρεί πιθανότερο ένα τέταρτο πρόγραμμα ή μία πιστοληπτική γραμμή απάντησε: «Αυτό που περιμένω είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση. Γιατί πολλά από τα μέλη του Eurogroup αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που θα συμβεί είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δε θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα προληπτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια. Θα περίμενα, λοιπόν, να βρεθεί κάπου στη μέση η συμφωνία. Κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top