Συμφωνία στο Eurogroup: Τι πήραμε - Τι δώσαμε

Η δόση, το χρέος και τα πλεονάσματα στην «ζυγαριά»

Θετικά αποτιμά την συμφωνία στο Eurogroup ο Πρωθυπουργός, o οποίος το πρωί  ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συμφωνίας

Η Ελλάδα έδωσε τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων ενώ το Eurogroup  άναψε το πράσινο φως για μια δόση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ,  από τα οποία μόνο το 1,6 θα πέσει στην αγορά για εξόφληση ιδιωτών.

Η κυβέρνηση πήρε και νέες - με λίγο καλύτερη και πιο σαφή διατύπωση - υποσχέσεις για το χρέος,  που το αν θα γίνουν πράξη θα το μάθουμε στο τέλος του προγράμματος το 2018. Για παράδειγμα, πολλά δάνεια της Ελλάδας θα μπορούσαν να πάνε πίσω έως και 15 χρόνια και να κουρευτούν επιτόκια. 

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πλεονάσματα τουλάχιστον 2%, δηλαδή επιτήρηση έως και το 2060 και πήρε θολές υποσχέσεις για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και έναν μηχανισμό σύνδεσής της ανάπτυξης με τα  πλεονάσματα που επίσης θα ξεκαθαριστεί μετά το τέλος του προγράμματος.

Η χθεσινή συμφωνία δεν είναι επαρκής για να χαρακτηριστεί το χρέος βιώσιμο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μπαίνει προς το παρόν στο πρόγραμμα αλλά χωρίς λεφτά, με την γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει:     

"Χρειάζεται περισσότερους χρόνος από τους εταίρους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την οριοθέτηση των μέτρων και την προοπτική του χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί".

Το μοντέλο της συμμετοχής του Ταμείου χωρίς χρήματα έχει εφαρμοστεί κατά τη δεκαετία του '80 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, οπως το Σουδάν, το Εκουαδόρ, το Ζαϊρ, η Ζάμπια, το Κονγκό και η Νιγηρία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως μας έκλεισε την πόρτα για την ποσοτική χαλάρωση, διαμηνύοντας:

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη καθαρότητα ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων".

Ο ξένος τύπος υποδέχτηκε συγκρατημένα την απόφαση του Eurogroup με το Bloomberg να σημειώνει ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα επεδίωκε αρχικά. Οι εταίροι έδωσαν, πάντως, και υποσχέσεις για στήριξη της προσπάθειας εξόδου στις αγορές με τον Σόιμπλε να αστειεύεται σήμερα για τον αριθμό των προγραμμάτων που έχει πάρει η Ελλάδα και να δηλώνει: "Ελπίζω αυτό το πρόγραμμα να είναι το τελευταίο"

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές δεν πανηγύρισαν τη συμφωνία,  με τη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα να αυξάνεται οριακά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top