Ελεύθερη πρόσβαση των Ρομά σε σχολές των Α.Ε.Ι. και της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει η κυβέρνηση!

Εξαγγελίες μέτρων από 6 υπουργούς με στόχο την κοινωνική ένταξη και την μείωση της εγκληματικότητας -Πρώτη Ανάρτηση 16-06-2017 18:38

Σειρά παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής  ανακοίνωσαν σήμερα 6 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, ως αντίδραση στα όσα ακολούθησαν τον θάνατο του 11χρονου μαθητή, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αχαρνών.

Πρόκειται για μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και Υγείας, Παύλος Πολάκης, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στα οποία περιλαμβάνονται δράσεις που ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, την εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, ενώ ανακοινώθηκε η  αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία.

Σκουρλέτης: Πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας

Όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».

 

Γαβρόγλου: Εξετάζεται η ελεύθερη πρόσβαση Ρομά σε συγκεκριμένες σχολές των ΑΕΙ και της ΕΛΑΣ   

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, ενδεχομένως από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου.

Επίσης, δήλωσε ότι εξετάζεται η  δυνατότητα, απόφοιτοι λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών ή και σε  σχολές της αστυνομίας,  σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες», παραδέχθηκε ο κ. Γαβρόγλου αλλά πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμε».

 

Σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς  

Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε από την πλευρά της  τη σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους όσων Ρομά ζουν στους συνολικά 325 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα και δήλώσε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.

 

Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για τη διακίνηση ναρκωτικών

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στα  μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών.

 

Εμβολιασμός των Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες  

 

 

Παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας,  σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη,  ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει διαρκής παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή,  του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Πολάκης εξήγγειλε και τον καθαρισμό του ρέματος Εσχατιάς, όπως  και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής  

Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού και δημιουργία αθλητικού κέντρου   

 

Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top