Να ανασύρει ένα πρόγραμμα από τη δεκαετία του 1980 «ανάγκασε» η Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα χωρίς να δεσμεύεται για χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Κατ' Αρχήν Έγκριση», το οποίο -όπως αναφέρει το ΔΝΤ- «περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειάζονταν πλέον» έχει εφαρμοστεί 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 σε 18 χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ, η ΚΑΕ «χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις όπου υπήρχε μια συμφωνία για τις πολιτικές που διέπουν μια ρύθμιση του ΔΝΤ, όπου όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και την πιστωτών της για θέματα χρηματοδότησης ή ελάφρυνσης του χρέους».

Όσον αφορά το πώς βοηθάει στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ σημειώνει: «Η ΚΑΕ θα επέτρεπε το ΔΝΤ να στηρίξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε θέματα πολιτικών, ακόμη κι αν η αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ θα προϋπέθετε την παροχή δεσμεύσεων από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για μια ελάφρυνσητου χρέους που θα ήταν επαρκής ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, και με την επιφύλαξη της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα, στο Σουδάν (δις), στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ (δις), στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού (δις), στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κογκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ