Το Eurogroup «κλείδωσε»: 8,5 - 10 δις ευρώ τώρα στην Ελλάδα, αλλά το χρέος πάει για το 2018

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θ. Αθανασίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Εurogroup που θα κλειδώσει τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και θα ανοίξει τον  δρόμο για να λάβει η χώρα μας τουλάχιστον 8,5  δις ευρώ.

Το προσχέδιο της συμφωνίας είναι έτοιμο και προβλέπει και τη συμμετοχή του Ταμείου, χωρίς όμως χρήματα σε πρώτη φάση, ενώ θα συνοδεύεται με ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Star με την Μάρα Ζαχαρέα,  ο  ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, έχουμε  ουσιαστικά επιστροφή στην συμφωνία της 22ας Μαϊου. «Η συμφωνία προβλέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδοτική του συμμετοχή θα υπάρξει αργότερα. Πόσο αργότερα; Ίσως όχι αργότερα από το 2018, αλλά πάντως  οι εκταμιεύσεις του δεν θα συμπίπτουν με τις εκταμιεύσεις τω Ευρωπαίων» τόνισε ο ανταποκριτής  του Star.

Επιπλέον θα εφαρμοστούν μέτρα για το χρέος, αλλά μόνο το 2018, όταν τελειώσει το πρόγραμμα. «Σήμερα όμως, για αυτά τα μέτρα θα υπάρξει μία κάποια σαφήνεια, μία σαφήνεια που υπήρξε και στις 22/5/. Δηλαδή θα πουν ότι θα υπάρξουν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα χρήματα του προγράμματος, ότι θα επεκτείνουν τις ωριμάνσεις των ομολόγων κατά 15 χρόνια και ότι θα παγώσουν μια σειρά από επιτόκια» διευκρίνισε για το χρέος ο Θ. Αθανασίου.    

Όπως συμπλήρωσε, «όλα αυτά θα τα συνυπολογίσει μόνο του το Ταμείο για την συμμετοχή του και έχουν επίπτωση  20% του ΑΕΠ. Θα γραφτεί όμως αυτό στην τελική απόφαση; Μάλλον όχι λένε καλά πληροφορημένες πηγές».      

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι η δόση, για την οποία οι δανειστές φέρονται ότι θα  δώσουν χρήματα όχι μόνο για τα 7 δις ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές,   αλλά και  για να πληρωθούν τα  ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο ανταποκριτής του Star να αναμένεται να εκτιμάται ότι θα καταβληθούν τουλάχιστον  8,5 δις ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να φθάσει στα 10 δις ευρώ!

Συζητούν ακόμα για ένα μεγάλο «αναπτυξιακό πακέτο» που θα σχεδιάσει η Κομισιόν,  με  δεκαπλάσια συνεισφορά σε σχέση με την επίδραση που θα είχε το QE.      

Παράλληλα όμως ,  προβλέπονται πολύ υψηλά πλεονάσματα, τα οποία «κλειδώνουν» σε ποσοστό  πάνω από  2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top