Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο 2017 ή νωρίς το 2018

Αλλά υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα- Τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star Θ. Αθανασίου

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο 2017 ή νωρίς το 2018

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές αργότερα μέσα στο 2017, ή νωρίς μέσα στο 2018, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ από το Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star Θάνος Αθανασίου. Ο Κ.Ρέγκλιγκ έθεσε ως προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων και την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι η Ελλάδα κερδίζει το χρόνο 9,9 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των εξαιρετικά ευνοϊκών λήξεων των ελληνικών δανείων.

Είπε μάλιστα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας στον πλανήτη και δείχνει την εξαιρετική αλληλεγγύη των εταίρων της Ελλάδας προς την χώρα».

Νωρίτερα σήμερα οι 19 υπουργοί οικονομικών συναντήθηκαν για την 5η διάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM στο Λουξεμβούργο και ενέκριναν την αξιολόγηση των περασμένων προγραμμάτων διάσωσης του οργανισμού. Οι 19 Υπουργοί ενέκριναν και την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του οργανισμού. Η ανεξάρτητη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα, αλλά μόνο το παλιό πρόγραμμα που είχε η ίδια χώρα με τον EFSF. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχήθηκε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα να αποτελέσει αντικείμενο παρόμοιας αξιολόγησης στο μέλλον.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ από την πλευρά του δήλωσε ευτυχής για την ομόφωνη έγκριση και υποστήριξη που έλαβε από τα κράτη μέλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα κερδίζει 9,9 δις το χρόνο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων του ESΜ και των εξαιρετικά απομακρυσμένων λήξεων. Η Ελλάδα εξήγησε κερδίζει από τα δάνεια του ESM/EFSF κοντά στο 5,6 % του ΑΕΠ της.

Σημείωσε δε ότι αυτή είναι η έκφραση της αλληλεγγύης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα που της επιτρέπει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ αναφέρθηκε μάλιστα και στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να μειώσει το χρέος κατά 20 μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 5%.

 

Το ιστορικό των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από τον ESM

Ο ESM μάλιστα περιγράφει στην ετήσια έκθεσή του το πλήρες ιστορικό των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από το 2015.

Συγκεκριμένα αναφέρει: το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF για την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου 2015. Στις 8 Ιουλίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για χρηματοδοτική βοήθεια στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Στις 13 Ιουλίου 2015, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν με την Ελλάδα ένα σύνολο επειγόντων προγενέστερων ενεργειών προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα στις 19 Αυγούστου 2015. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Αποκατάσταση της βιωσιμότητας της κλίμακας, διασφάλιση της χρηματικής σταθερότητας, ενίσχυση της ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, τα Διοικητικά Συμβούλια ESM ενέκριναν στις 19 Αυγούστου 2015 τη συμφωνία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης χρηματοδότησης (FFA) με την Ελλάδα. Ο ΕSM θα παράσχει στην Ελλάδα χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια.

Το ακριβές ποσό της χρηματικής συνδρομής του ESM θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την επιτυχία των μεταρρυθμιστικών μέτρων από την Ελλάδα.

Τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του FFA προορίζονται για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους, την αναδιάρθρωση κεφαλαίων του τραπεζικού τομέα και την επίλυση του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Για να επιστρέψει η οικονομία της στην ανάπτυξη και γίνει το χρέος της πιο βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στις 20 Αυγούστου 2015, ο ESM ενέκρινε την πρώτη δόση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία χωρίστηκε σε δύο επιμέρους τμήματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καταβάλει άμεσα στην Ελλάδα 13 δισ. Ευρώ σε μετρητά. Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση του πρώτου επιμέρους τμήματος, των συνολικά 16 δισ. Ευρώ, που προορίζεται για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και εξυπηρέτηση του χρέους.

Η δεύτερη δόση, ύψους 10 δισ. Ευρώ, δημιουργήθηκε αμέσως σε δελτία κυμαινόμενου επιτοκίου του ΕSM και σε διαχωρισμένο λογαριασμό. Αυτά τα κεφάλαια προορίζονταν για την κάλυψη του ενδεχόμενου κόστους εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα, με αποφάσεις περί απελευθέρωσης να λαμβάνονται κατά περίπτωση.

Στις 23 Νοεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 2 δισ. Ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα ως τη δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο της υπο-δόσης των 16 δισ. Ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η εκταμίευση χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Την 1η Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει 2,7 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια, στις 8 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει 2,7 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ΕSM μεταβίβασε τα ποσά αυτά στο επιμέρους μερίδιο των 10 δισ. Ευρώ, το οποίο τηρείται σε χαρτονομίσματα του ΕSM, σε διαχωρισμένο λογαριασμό. Η περίοδος διαθεσιμότητας των υπόλοιπων € 4,6 δισ. Έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2016.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα ως την τρίτη και δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο της επιμέρους δόσης των 16 δισ. Ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στις 17 Ιουνίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση € 7,5 δισ. Στην Ελλάδα ως την πρώτη εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους € 10,3 δισ. Αυτή η εκταμίευση χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του χρέους και για να βοηθήσει στην εκκαθάριση των εγχώριων καθυστερούμενων οφειλών.

Στις 25 Οκτωβρίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 2,8 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα ως δεύτερη εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 10,3 δισ. Ευρώ.

Η εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έγινε δύο μέρη: το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ εγκρίθηκε για απελευθέρωση μετά την πλήρη εφαρμογή ενός συνόλου 15 ορόσημων από τις ελληνικές αρχές και χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Περαιτέρω ποσά ύψους 1,7 δισ. Ευρώ καταβλήθηκαν σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών μετά από θετική αξιολόγηση της εκκαθάρισης των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών από την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top