Τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Για το λόγο αυτό μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο κ. Σπίρτζης είπε στους κατοίκους ότι θα υπερβεί όλα τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία αρωγής των πληγέντων από το σεισμό σε όλη τη Λέσβο.

Όπως είπε ο κ. Δέδες, μαζί με τον κ. Σπίρτζη, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί είναι η καταβολή στους πληγέντες του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Νωρίτερα, ο υπουργός μιλώντας στον Alpha 9,89, προανήγγειλε έκτακτο βοήθημα προς τους σεισμοπαθείς στη Λέσβο. Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες ανάταξης των κτιρίων. Όπως διευκρίνισε, πολλές ζημιές έχουν υποστεί παραδοσιακά κτίρια, στα οποία δεν είχαν γίνει σωστές παρεμβάσεις τονίζοντας ότι μέσα από αυτήν την καταστροφή θα δοθεί η δυνατότητα να φτιαχτούν καλύτερες υποδομές, όπως στα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ερωτηθείς για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε ότι «η τεχνολογία δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης. Υπάρχει ομαλή ακολουθία. Έχουμε εκτόνωση αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος».

Tags: