Κριτική στην Δημοκρατική Συμπαράταξης αλλά και στην  αντιπολίτευση γενικότερα,  για την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, άσκησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι «σε αυτή την  κρίσιμη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού» στηρίζει τη πλευρά των δανειστών,

«Απορεί κανείς, πώς μπορεί σήμερα η αντιπολίτευση, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που η χώρα είναι στη κόψη του ξυραφιού και η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να κλείσει η αξιολόγηση και να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, να ζητά εκλογές για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε  ο κ. Ξανθός, μιλώντας αμέσως μετά την κ. Γεννηματά, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι δεν δείχνει την απαιτούμενη ωριμότητα και υπευθυνότητα  και δεν στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας. «Μιας κυβέρνησης, που στη πιο ρευστή περίοδο για την Ευρώπη, κατάφερε να κάνει μια διαφορετική τομή στα εύλογα αιτήματά της», ανέφερε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε ακόμα  σε «ευρωπαϊκές δυνάμεις της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης» αλλά και σε δυνάμεις «του πιο ακραίου νεοφιλελεύθερου μπλοκ που είναι με την τραπεζοκρατία των Βρυξελλών και εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και της προσπάθειάς της να σταθεί με αξιοπρέπεια και ισότιμα στην Ευρώπη».

Ο  υπουργός Υγείας μίλησε για «θράσος του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση για ψηφοθηρία και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα εξουσίας». Αν και αναγνώρισε από την πλευρά του τη δεκαετία του 1980 το ίδιο κόμμα έβαλε  τη σφραγίδα του σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, συμπλήρωσε ότι  ήταν το ΠΑΣΟΚ  «που μετέτρεψε το κοινωνικό κράτος σε μηχανισμό πελατειακής, ρουσφετολογικής και ευνοιοκρατικής αντίληψης».

Τόνισε επίσης ο κ. Ξανθός:

«Η διαφορά μας είναι, ότι αυτή η κυβέρνηση πιστεύει στην ισότητα των ανθρώπων. Είναι στο DNA και στη κουλτούρα της Αριστεράς και δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής σε ότι αφορά την κοινωνική ευαισθησία».   

Tags: