Την ζωή πιο εύκολη σε όσους σκέφτονται να πάρουν συναινετικό διαζύγιο κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με νέο νομοσχέδιο. 

Πλέον όσοι παντρεμένοι θέλουν επισήμως να τραβήξουν δρόμους χωριστούς, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να το κάνουν με τη βούλα του νόμου! 

Σύμφωνα με  νομοσχέδιο «σκούπα» που ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης :

1.    Τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται  πλέον με συνοπτικές διαδικασίες  και σε μηδενικούς χρόνους από τους συμβολαιογράφους,  παρουσία δικηγόρων και οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη) τα θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας των παιδιών, κ.λπ., 

2.  Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται, οποίος οδηγός  μεθυσμένος (άνω του 0,50 g/l) προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα, πλέον των άλλων, θα του αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5 ετών.

Αναλυτικότερα, αναρτήθηκε για διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο «μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα, τα άρθρα 22 και 28 του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου (συναινετικά διαζύγια), επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, ενώ όποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ εάν παραβιάσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιφέρει προσθήκη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία προβλέπει ότι στον οδηγό κάθε μορφής οχήματος που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, και οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος (άνω του 0,50 g/l) αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5 ετών.

Τέλος, με άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, αυξάνονται από 1.05.2017 οι οργανικές θέσεις των δικαστών ως εξής: α) των αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου κατά 2, β) των εισαγγελέων Εφετών κατά 2 και γ) των αντεισαγγελέων Εφετών κατά 2, ενώ από 30.06.2017 οι οργανικές θέσεις των παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνονται κατά 2.

 

Tags: