"Σωσίβιο" στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ψάχνει η κυβέρνηση- Νέα σενάρια για το θέμα του χρέους

Μιλούν ακόμα και για 5ο μνημόνιο

Σχέδια και σενάρια που μιλούν ακόμη και για 5ο μνημόνιο, διαρροές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η Αθήνα επιμένει ότι διεκδικεί μια καθαρή λύση, που θα την οδηγήσει στις αγορές, την ώρα που δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τι σχεδιάζουν οι δανειστές και κυρίως ο Σόιμπλε για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 επιχειρεί να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας ως το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στην μάχη για το χρέος. Με ανάρτησή του στο Facebook, επιτίθεται στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ λέγοντας ότι επενδύει στην καταστροφολογία και χαρακτηρίζοντας ανόητη αυτή τη στάση.

Την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί μια λύση η οποία δεν θα είναι οριστική, διάφορα σενάρια που φαίνεται να εξετάζουν οι δανειστές για εμάς χωρίς εμάς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ενόψει ενός νέου αδιεξόδου, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα Plan B, με εφαρμογή το φθινόπωρο και σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ θα έχει δευτερεύοντα ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, θα γίνει μικρότερη η ελάφρυνση του χρέους και δεν θα χρειαστεί η Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που ψήφισε για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τις δικές του προτάσεις έχει καταθέσει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή τόκων να μετατεθεί μέχρι το 2048.

«Ενδεχόμενη υιοθέτηση αυτού του σεναρίου θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. Ευρώ», όπως αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, λέγοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί ένα defacto νέο μνημόνιο.

Οι διαρροές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου οικονομικών, που κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για διαστρέβλωση της πρότασης του ESM

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top