Σκηνικό 2015: Μπροστά σε αδιέξοδο για το χρέος η κυβέρνηση - Χάνει και την ποσοτική χαλάρωση

Μήνυμα από Βρυξέλλες: Ρίξτε το βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σκηνικό 2015: Μπροστά σε αδιέξοδο για το χρέος  η κυβέρνηση - Χάνει και την ποσοτική χαλάρωση

Σε αδιέξοδο για το χρέος οδηγείται η κυβέρνηση, την ώρα που –όπως φαίνεται- χάνει και την ποσοτική χαλάρωση.

Η ελπίδα για συμφωνία και λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ολοένα και απομακρύνεται περισσότερο, με τους Ευρωπαίους (ειδικά τη Γερμανία) να έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα που χαμηλώνει πολύ τον πήχη.

Την ίδια ώρα, η στάση του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό, με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει πως ρίχνει όλο το ποντάρισμα σε πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουλίου, θυμίζοντας λίγο από… «εμπλοκή» περιόδου 2015.

Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εμπρηστικό καθώς οι Βρυξέλλες βάζουν πάγο και στην καταβολή της δόσης εάν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα!

Οι τόνοι, μάλιστα, μετά την χθεσινή επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέβηκαν πάρα πολύ, με το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του να τονίζει ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμικό όργανο και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να καλεί τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα και να τον καλεί να εργαστεί για εξεύρεση λύσης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί στο Eurogroup καμία λύση που δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος, με πρώτη και καλύτερη τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μήνυμα από Βρυξέλλες: Ρίξτε το βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Από τις Βρυξέλλες -αλλά και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών- επισημαίνουν ότι η προσοχή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να φύγει από το χρέος και να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος στη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εκκρεμούν ακόμη αρκετά προαπαιτούμενα.

Το Μαξίμου περιμένει, πάντως, με το… ακουστικό στο χέρι για τις δύο κρίσιμες «συνεδριάσεις» του Euroworking Group πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όπου σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και πως αποδεσμεύεται η δόση.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου συνεδριάζει το EWG. Η Ελλάδα θα σχηματίσει σαφή άποψη από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη στάση των θεσμών στο θέμα του χρέους αλλά και τις προοπτικές για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top