ΡΟΥΚΕΤΑ Σόιμπλε: Ο Τσίπρας φταίει για την λιτότητα

«Έχουν καταγραφεί ιστορικά οι ευθύνες Σόιμπλε» απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου - Πρώτη ανάρτηση 19:25

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη  Τσίπρα,  με αφορμή το χρέος, πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας, ZDF.

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε  ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά πρόσθεσε ότι  η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος» τόνισε, ενώ επισήμανε την ανάγκη να σταθεί στα πόδια της, ενώ  υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια στους εφοπλιστές αλλά δεν το έπραξε.     

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άσκησε επίσης κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την οποία  χαρακτήρισε «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, αλλά «ελαφρώς χαλαρή» για την χώρα του.

Η επίθεση του Β. Σόιμπλε αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.   

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου  

Απαντώντας στα όσα ισχυρίσθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο της ZDF, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν:

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν εχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Tο κακό κλίμα και τα αδιέξοδα που διαφαίνονται  στον ορίζοντα φάνηκε  και απο το... πικρό χιούμορ του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για το εάν θα γυρίσει με γραβάτα απο τη συνοδό κορυφής του Ιουνίου

Και όπως επισήμανε  ο οικονομικός συντάκτης του Star Σπύρος Δημητρέλλης, η  Ελλάδα δεν πρόκειται να ενταχτεί στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, όπως ξεκαθάρισε Ευρωπαίος αξιωματούχος πολυ κοντά στην διαπραγμάτευση.  

Στο ίδιο κλίμα, το Μπλούμπεργκ  αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τον Ιούνιο στα χέρια της μια σημαντικά βελτιωμένη πρόταση απο το Eurogroup του Mαϊου,  ενώ η Χάντελζμπλαντ γράφει πως το Παρίσι θα προτείνει σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους,  με την ανάπτυξη της οικονομίας, σενάριο όμως που δεν βλέπει με καλό μάτι το Βερολίνο.

Οι ελπίδες στον Ντράγκι

Έτσι,  επειδή στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα πως η λύση για το χρέος δεν πρόκειται να έρθει πριν τις γερμανικές εκλογές, εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στο Μάριο Ντράγκι, μήπως έστω και μια καλή διατύπωση του Eurogroup  σταθεί  ικανή να τον πείσει να ανάψει το πράσινο φως για το QE. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χθες κάτω από άκρα μυστικότητα και συμφώνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις,  που όλα δείχνουν πως οδηγούν την χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και αγορών.

Και λίγο πριν ο κόμπος φτάσει στο χτένι,  ο Αλέξης Τσίπας αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι και την αντιπολίτευση καθώς θα ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους πολιτικούς αρχηγούς,  σε κατ’  ιδίαν συναντήσεις μαζί τους και όχι σε σύσκεψη πολιτικων αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Χρειάζονται συγκλίσεις στο ζήτημα του χρέους και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή»  διαμήνυσε  από την Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός.   

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top