«Οι επενδυτές έχουν ανάγκη από καλά νέα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2018, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων μέχρι τότε. Αυτό δεν είναι πολύ μακριά», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer EMEA της Moody’s Investors Service Collin  Ellis. Όπως είπε, η Moody’s Investors Service αυτήν τη στιγμή αξιολογεί την Ελλάδα με Caa3 σταθερό.

«Η προοπτική μιας σημαντικής μείωσης χρέους και η αποπληρωμή υποχρεώσεων στον επίσημο τομέα θα μπορούσαν να είναι πιστωτικά θετικές για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων», σημείωσε ο κ. Ellis, εκφράζοντας την άποψη ότι τα παρελθοντικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν σημαντικά το βάρος χρέους της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις πληρωμών.

«Είμαστε σκεπτικοί για το αν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια μακρά περίοδο», πρόσθεσε, και εκτίμησε συγχρόνως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων «ίσως έχουν λιγότερο θετικό αντίκτυπο απ’ ό,τι ορισμένοι, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν».

Κατά τον κ. Ellis, «το σενάριο εξόδου από το Ευρώ δεν έχει πεθάνει ακόμη». Εξάλλου, όπως είπε, η όποια διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης στο πολιτικό project του κοινού νομίσματος, απαιτεί δραστικά μέτρα από τους Ευρωπαίους παράγοντες χάραξης πολιτικής.

 

Tags: