Κοινό Επίτροπο Οικονομικών και Πρόεδρο του Eurogroup θα προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο προτάσεων για το μέλλον της ΟΝΕ

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Κοινό Επίτροπο Οικονομικών και Πρόεδρο του Eurogroup θα προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο προτάσεων για το μέλλον της ΟΝΕ

Kείμενο προσανατολισμού σε σχέση με την εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης, στο πλαίσιο της λευκής βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Κομισιόν.

Ανάμεσα στα βασικά ερωτήματα όσων αναμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν είναι τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει «προϋπολογισμός» της ευρωζώνης (ή κάποιου άλλου είδους "fiscal  capacity") και για το αν θα προκριθεί η μονιμοποίηση ή και σύμπτυξη της θέσης του Επιτρόπου των οικονομικών με τον Πρόεδρο του Εurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ αντιστοιχία η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πάντα προεδρεύει του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Εξωτερικών και είναι ένα ενδεχόμενο που έχουν μεταφέρει στο star.gr κοινοτικές πηγές πριν από δύο μήνες, όταν άρχισε η αμφισβήτηση Ντάισελμπλουμ. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως η πρόταση παραμένει και στο σημερινό κείμενο που θα εγκρίνει το Κολέγιο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Κομισιόν δεν σκοπεύει να παρουσιάσει και την δημιουργία ενός ευρώομολόγου, το οποίο θα ονομάζει «European Safe Assets» (ESAs).

Παρομοίως σήμερα, ο  Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα μεταβεί στο Βερολίνο για να μιλήσει σε ημερίδα των κοινωνικών εταίρων και εργοδοτών, της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA).

Θα έχει μάλιστα συνάντηση εργασίας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλγφκανφκ Σόιμπλε, με τον οποίον θα συζητήσει και το θέμα του ελληνικού χρέους, μεταξύ βεβαίως πολλών σημαντικών άλλων θεμάτων που άπτονται της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή, η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως τίμιος διαμεσολαβητής, αλλά όπως πολλές φορές συνηθίζει να λέει και ο Πρόεδρός και ο Επίτροπος οικονομικών, «η τελική απόφαση είναι των κρατών μελών». 

Την επομένη ο Πρόεδρος Γιούνκερ και πάλι στο Βερολίνο, θα συναντήσει τον Καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κέρν, θα απευθυνθεί στο συνέδριο Europa Forum του ραδιοφωνικού δικτύου WDR, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. 
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top