Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα υποδεχθεί αύριο τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν γνωρίζεται με τον Υπουργό Οικονομικών για πάρα πολλά χρόνια και θα συζητήσει μαζί του όλα τα ανοιχτά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο ελληνικό ζήτημα και την υπόθεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως και αυτό θεωρείται ζήτημα κεντρικής σημασίας για την ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει την λευκή βίβλο για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Στο κτίριο της Κομισιόν για τον ίδιο λόγο θα βρεθεί και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε για το ελληνικό ζήτημα πως "είχαμε σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup, αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία και οι συζητήσεις συνεχίζονται". 

Μοσκοβισί: "Δεύτερη αξιολόγηση και χρέος θα συζητηθούν στις 15 Ιουνίου"

"Υπάρχουν συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις 15 Ιουνίου", σημείωσε ο Μοσκοβισί.

"Όπως θα ξέρετε είχαμε σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνεδρίαση (22 Μαίου) αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, ελπίζω ότι θα το πετύχουμε στην επόμενη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος Νταϊσελμπλουμ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια συμφωνία. Εμείς στην Κομισιόν θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συμφωνία και θα παίξουμε το ρόλο του τίμιου μεσολαβητή. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία", δήλωσε ο Επίτροπος.

"Εγώ από την πλευρά μου θα συνιστούσα στις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα έχει γίνει πολύ δουλειά, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το χρέος. Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα καταλήξουμε σε συμφωνία", κατέληξε.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Tags: