Νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ζήτησε ο Σόιμπλε στο Eurogroup!

Το τηλεφώνημα Τσίπρα-Τσακαλώτου

Νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ζήτησε ο Σόιμπλε στο Eurogroup!

Την πρόταση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς χρήματα, ώστε να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, και το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους να κριθεί το 2018, έθεσε ανοιχτά στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε -και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης- και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα απ ΄τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαφώνησε κάθετα. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, αναφέρει ότι λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξετάζουν ένα σχέδιο συμβιβασμού για την Ελλάδα. Οι υποστηρικτές του σχεδίου αυτού, πιστεύουν ότι είναι καλό γιατί θα έχει τη στήριξη τόσο του ΔΝΤ όσο και της Γερμανίας.

Πάντως, ότι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση αυτή η οποία τελικά δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η λύση που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί στο προηγούμενο διάστημα, ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού Κατά τη γνώμη πολλών από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup, η πρόταση αυτή δεν έδινε καθαρή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, το μετέθετε στο μέλλον και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν έγινε αποδεκτή», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι «Ήταν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και πολλούς τους εταίρους μας, ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών που μας δίνει χρόνο για να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα».

ΦΩΤΟ: AP IMAGES

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top